Osynligt bullerplank segrade vid Bromma

2014-06-19 10:29  
Ett bullerplank i glas vann innovationstävlingen på Bromma flygplats. Foto: Swedavia

I november förra året lovade Swedavia 100 000 kronor till den som kan lösa ett bullerproblem vid Bromma flygplats. Nu är segraren utsedd.

Bromma flygplats har länge haft problem med grannar som klagar på bullret när flygplanen rör sig på marken. För att hitta en lösning arrangerade Swedavia, som äger och driver flygplatsen, en innovationstävling med en prischeck på 100 000 kronor.

Nu är segraren klar. Det blev det franska företaget Red-architetes genomskinliga bullerplank i glas som föll juryn mest i smaken. "Modern, innovativ och tidlös, med en utformning som stärker upplevelsen av flygplatsens landskap både från marken och luften" står det i motiveringen. Avgörande var att grannarna, som varit representerade i juryn, inte ville ha en barriär mot flygplatsen.

– Fördelen är att det inte skärmar av för mycket rent visuellt. Nu kan grannarna behålla utsikten, säger Ulrika Fager, kommunikationschef Bromma Stockholm Airport.

Intresset för tävlingen var stort. Swedavia fick in närmare 100 bidrag från 87 olika länder.

Nu startas ett projekt för att anpassa det segrande bidraget till de förhållanden som råder vid Bromma. Bland annat får glaset inte reflektera för mycket eller störa flygplatsens radiosystem.

Ambitionen är att det nya bullerplanket ska stå klart i slutet av nästa år, meddelar Swedavia.

Marie Alpman

Mer om: Bullerskydd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer