Nya bostaden: Ett betongrör

2018-01-22 13:46  

Kan bostadskrisen lösas med ett vattenrör? En arkitekt har bestämt sig för att göra ett försök.

Hong Kong har ett bekymmer den delar med många andra städer: det blir allt svårare för dess invånare att hitta – och ha råd med – en bostad. Det vill arkitektfirman James Law Cybertecture lösa med vattenrör.

Betongrören är 2,5 meter i diameter och ger nio kvadratmeter boyta, tillräckligt för att få plats med det mest nödvändiga.

På rörets botten läggs ett trägolv. På var sida sitter glasdörrar man låser upp med telefonen. James Law Cybertecture kallar hemmen (som än så länge bara är prototyper) Opod.

Läs mer: Bostadsbristen stöter bort teknikbolag

Konceptbilderna som visats ger sken av något luxuöst och modernt. Och kommer de väl ut på marknaden kan hyran börja på omkring 400 dollar i månaden. Det lär vara ett för högt pris för de människor fotografen Benny Lam dokumenterade ifjol. Lam visade hur många i Hong Kong lever i minimala, smutsiga utrymmen.

James Law Cybertecture menar dock att hans Opod är lätta att stapla på varandra, lätta att flytta runt och skulle kunna placeras på ytor som för närvarande inte utnyttjas.

Peter Ottsjö

Mer om: Bostadsbrist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer