Malmö satsar på frivilligt hållbarhetsarbete efter stopplagen

2015-01-28 07:21  
Karolina Skog. Foto: Malmö stad/Atelje Brorson

Malmö stad var en av de kommuner som protesterade mest högljutt över stopplagen. Nu ska staden uppmuntra byggherrarna att frivilligt ta på sig att bygga miljövänligt.

Stopplagen påverkar Malmö och Lunds gemensamma byggprogram miljöprogram syd, som gäller för professionella byggherrar som köper mark av kommunerna. Där har särkrav ställts i form av energiprestanda, inomhusmiljö och urban grönska.

Nu ska Malmö försöka hitta nya arbetsmetoder för att driva hållbarhetsarbetet vidare på frivillig basis, genom att till exempel uppmana byggherrarna att använda sig av miljöcertifieringssystem.

- Behovet av att kommuner går före finns fortfarande, det finns mycket kvar att göra. Men nu ska vi hitta nya metoder för att gå före, säger Karolina Skog (Mp), kommunalråd i Malmö.

Hon var en av stopplagens största kritiker och har till och med hotat förre bostadsministern Stefan Attefall med domstolsprocess om saken. I dag tycker hon fortfarande att lagen är principiellt idiotisk, men anser också att marknaden har kommit ifatt kravställandet.

Malmös stora prestigeprojekt Hyllie, som drivs med miljöstämpel, drabbas inte särskilt av stopplagen eftersom alla speciella åtaganden där, utöver de som gäller i miljöprogram syd, är frivilliga.

- Jag har gott hopp om att Hyllie kommer att vara ett spjutspetsprojekt även utan krav, säger Karolina Skog.

Men i samband med stopplagens införande kommer Malmö att lägga ner sitt omfattande administrativa arbete med att följa upp om byggherrarna följer särkraven. Därför befarar Karolina Skog en risk för att fusk med miljöbyggandet slinker igenom.

- I arbetet med miljöbyggnad syd har vi i några fall hittat försök till fusk. En metod för oss att upptäcka detta är borta, säger hon.

Hon ser också en risk i att kommunen tappar bredden i hållbarhetsarbetet, om byggherrar väljer att miljöcertifiera enstaka byggprojekt i stället för att generellt sett bygga hus med bättre miljöprestanda.Följ Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Mer om: Stopplagen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer