Innovativ skyskrapa prisas

2012-11-16 15:24  
1 Bligh Street, Sydney Foto: Ingenhoven

Den tyske arkitekten Christoph Ingenhoven fick årets höghuspris för en innovativ kontorsbyggnad i Sydney.

Vid en ceremoni i Frankfurt am Main på torsdagskvällen tog emot priset på 50000 euro för sin formgivning av kontorsbyggnaden 1, Bligh Street i Sydney.

Det är ett höghus som är relativt lågt jämfört med många av den senaste tidens skyskrapor, endast 139 meter. Men det är arkitektoniskt och tekniskt mycket raffinerat ansåg juryn.

Huset är elliptiskt till sin form, och placerat så i stadsbilden att de flesta som arbetar i huset får sjöutsikt mot Harbour Bridge. tillgänglig för allmänheten. I entrén finns en friliggande trappa.

Dubbelfasaden av glas medger både naturligt dagsljusinsläpp och ventilation av hela byggnaden. Med glaslameller regleras lufttillförseln. Den australiensiska ministerpresidenten Julia Gillard har hyrt tre plan för sin administration och lovordar den goda miljön i huset.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer