Bygg

Här är högsta skyskraporna som ska byggas i Sverige

TELLUS TOWER. Huset som ska byggas vid Telefonplan i Stockholm väntas ha 75 våningar och bli 225 meter högt. 350 lägenheter samt cirka 35 i en lägre lamellbyggnad. Foto: SSM Fastigheter/Wingårdh Arkitektkontor
Redan existerande Turning Torso i Malmö. Inte högst i världen. Men väl 190 meter. Foto: Scanpix
GOTHIA TOWERS. Även Göteborg växer på höjden. Just nu uppförs ett tredje höghus i Gothia Towers, ett stenkast från Liseberg. Höjden blir cirka 95 meter och huset beräknas stå klar 2015. Notera att projektet är så spektakulärt att Angelina Jolie har kommit på besök, längst ned till vänster i bilden.
TORS TORN. Efter att de ursprungliga planerna på Tors Torn i Stockholm skrotats, utlystes en ny arkitekttävling. I somras kom en vinnare. De nya kvarteren Helix och Innovationen planeras bli 99 respektive 117 meter höga och ska rymma både bostäder och publika ytor. Planerad byggstart är 2015. I samband med att vinnaren utlystes sade arkitekterna bakom projektet, Rem Koolhaas och Reinier de Graaf: ”Tornens överraskande informella arkitektur kommer att uttrycka hemliv, kanske till och med humanism.” Bakom husen står Oscar Properties, tillsammans med arkitektfirman OMA.
GASKLOCKAN. den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden planeras det en ny skyskrapa på platsen där det idag står en gammal gasklocka. Från början var den planerade höjden 170 meter. Den har senare justerats till 140 meter. Arkitekter är Herzog & de Meuron.
POINT HYLLIE. I Malmö uppförs nu Point Hyllie bestående av fyra huskroppar. Den högsta byggnaden blir cirka 95 meter högt. På projektets hemsida (http://www.pointhyllie.se/) beskrivs huset som ett landmärke. Husen ska stå klara 2013.
KISTA TOWER. Byggföretaget JM uppför just nu Kista Torn i Stockholm. På företagets hemsida (http://www.jm.se/bostader/sok-bostad/stockholm/stockholm/kista/kista-torn/) beskrivs arkitekturen som kaxig. Högst upp på det cirka 120 meter höga bostadshuset, som står klart 2015, ska de boende samsas om en takterrass.
TELLUS TOWER. Huset som ska byggas vid Telefonplan i Stockholm väntas ha 75 våningar och bli 225 meter högt. 350 lägenheter samt cirka 35 i en lägre lamellbyggnad. Foto: SSM Fastigheter/Wingårdh Arkitektkontor
MALMÖ LIVE. Är tänkt att bli en ny mötesplats i Malmö, med bland annat en kongresshall och konsertsal. För arkitekturen står danska schmidt/hammer/lassen. Planerad invigning är 2015. Höjden blir cirka 85 meter.

Tellus Tower, Point Hyllie, Tors Torn. De sticker ut, och är omdiskuterade. Vi pratar höghusprojekten. Vi visar ett urval av vad som är på gång i landet.

Publicerad

De benämns ofta som landmärken och profilbyggnader. Varje stad värd namnet tycks numera vilja ha åtminstone en högre byggnad för att fullborda stadssiluetten.

Samtidigt är de ofta omdiskuterade, och dyra att uppföra. Många högtflygande projekt har efter en tid fått läggas ned efter alltför starka protester och orealistiska kalkyler. Ett av de mest omtalade projekten på senare tid är det numera skrotade Tors Torn i Stockholm. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här