Här är högsta skyskraporna som ska byggas i Sverige

2013-08-30 12:02  

Tellus Tower, Point Hyllie, Tors Torn. De sticker ut, och är omdiskuterade. Vi pratar höghusprojekten. Vi visar ett urval av vad som är på gång i landet.

De benämns ofta som landmärken och profilbyggnader. Varje stad värd namnet tycks numera vilja ha åtminstone en högre byggnad för att fullborda stadssiluetten.

Samtidigt är de ofta omdiskuterade, och dyra att uppföra. Många högtflygande projekt har efter en tid fått läggas ned efter alltför starka protester och orealistiska kalkyler. Ett av de mest omtalade projekten på senare tid är det numera skrotade Tors Torn i Stockholm. 

Samtidigt är faktiskt en rad höghus på gång att uppföras i Sverige. Några av dessa kan du se i bildspelet. Men allt är relativt. Även våra högsta hus är lilleputtar i ett internationellt perspektiv.

Enligt Skyscraperpage finns det bara i New York mer än 80 skyskrapor, byggda eller under uppförande, som är högre än Sveriges högsta hus Turning Torso i Malmö.

Sveriges tre högsta, färdigbyggda hus

  1. Turning Torso, Malmö: 190 meter.
  2. Kista Science Tower, Stockholm, 117 meter.
  3. Victoria Tower, Stockholm: 117 meter.

Master och torn är undantagna. Höjden är avrundad till närmaste meter.

Källa: skyscraperpage.com

Stefan Nordberg

Mer om: Skyskrapa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer