Håller antikens kolonner på plats

2014-07-08 15:11  
En kolonn i tredjedelsskala har byggts i Kassel för att utsättas för simulerade jordskalv. Foto: Uni Kassel

Med tunna stålstänger placerade i de antika kolonnernas hålrum kan gamla palats rasskyddas vid jordbävningar.

Forskare vid universitetet i Kassel undersöker hur det är möjligt att skydda flera tusen år gamla byggnader mot förstörelse vid jordbävningar, utan att göra ny åverkan på byggdelarna.

Med utgångspunkt från det Unescoskyddade Neptuntemplet i italienska Salerno har gruppen under ledning av professor Uwe Dorka byggt en modell av en tempelpelare i skala 1: 3.

Runt palatset har man gjort markundersökningar ner till 20 meters djup för att exakt lära känna underlaget. Med sensorer har man även mätt hur vind och omgivande trafik påverkar templet.

Med hjälp av datorsimuleringar varvade med skalvsimuleringar av kolonnmodellen har man fått en en uppfattning om hur kolonnerna bäst bör förstärkas.

Man vill nu undersöka om Tendonsystem är en lämplig metod att förstärka pelarna. Man tänker sig då att föra in tunna stålstänger i de håligheter som stenhuggarna gjorde när templet en gång byggdes. Stålstängerna kommer då att verka som senor i människokroppen när marken skakar.

Tendonsystemen ska enligt Dorka inte påverka byggnadens ursprungliga statik. Han har sett förskräckande exempel på hur tidigare förstärkningsprojekt nu håller på att spränga byggmaterial i templet. Då borrades hål i byggmaterialet, varefter stålförstärkningar murades in i hålen. Dessa rostar nu och utvidgas, varvid stenen sprängs.

Nu vill man förvissa sig om att Tendonsystem inte på något vis gör mer skada än nytta för att säkra Neptuntemplet i Salerno.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt