Gruvbråk i Gällivare kan hamna i domstol

2016-05-18 08:09  
Nu hotar LKAB att lägga ner gruvbrytningen i Malmberget. Foto: Carl-Johan Utsi / TT

Gällivare kommun och statliga LKAB anklagar varandra för utpressning. Konflikten om hur mycket gruvbolaget ska betala för flytten av Malmberget kan hamna i domstol.

Positionerna är helt låsta i förhandlingen mellan LKAB och Gällivare kommun. Kommunledningen tycker att LKAB ägnar sig åt förtäckta hot när bolaget säger att gruvbrytningen i Malmberget kan komma att läggas ner.

– Jag har ingen förståelse för sättet som LKAB hanterar det här på, säger Gällivares ena kommunalråd Jeanette Wäppling (V).

LKAB anser å sin sida att kommunen vill ha betalt två gånger för flera delar i samband med flytten av samhället.

I Malmberget finns världens näst största underjordsgruva för järnmalmsbrytning, efter den i Kiruna. LKAB är den största privata arbetsgivaren i regionen. Redan i nuläget står en del av produktionen still, på grund av markskakningar från brytningen.

– Det är inte LKAB som hotar att lägga ner gruvan, det är gruvan som hotas om inte den här processen tar fart, säger LKAB:s informationschef Anders Lindberg.

För några dagar sedan meddelade gruvbolaget att det är slutdiskuterat om den ekonomiska ersättningen för att utrymma Malmberget, en förutsättning för fortsatt gruvdrift. LKAB har lämnat ett sista bud och är inte beredd att sträcka sig längre. Parterna står hundratals miljoner kronor ifrån varandra.

– Då säger vi: låt oss pröva det här juridiskt. Då låter vi en domstol avgöra det, säger Anders Lindberg.

I nästa vecka ska parterna träffas hos landshövding Sven-Erik Österberg.

– Förhoppningen är att vi då kommer överens om hur vi går vidare, säger Jeanette Wäppling, som vill återuppta förhandlingarna.

– Vi har inget emot att berätta för landshövdingen hur vi ser på det här. Men förhandlingarna är klara, säger Anders Lindberg.

LKAB ägs till hundra procent av staten, som har lämnat det till de berörda kommunerna och bolaget att lösa samhällsomvandlingen. Tomas Jensen, professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet som studerat LKAB, tycker att staten är alltför passiv och borde hjälpa till. Till Sveriges Radio Norrbotten säger Jensen att parterna kan liknas vid två vilsna orienterare.

– Vad som saknas här är en tydlig tävlingsgeneral som kan sätta upp spelregler.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer