Fanér kan ersätta kreosot

2016-05-11 11:42  

Företaget Ecopole har utvecklat ett miljövänligare alternativ till kreosotimpregnerade ledningsstolpar: Ihåliga stolpar av limmade lager av fanér.

Kreosot har länge använts som rötbehandling av träkonstruktioner. Men ämnet är cancerframkallande och giftigt för jord- och vattenlevande organismer.

Företaget Ecopole har tagit fram fanérstolpar som ett alternativ.

– Det gjordes ett test med fanérstolpar under 80-talet i mellersta Sverige, men under de senaste två åren har vi utvecklat en helt ny teknik för att tillverka fanérstolpar, berättar Rickard Mårtensson, vd i Ecopole.

Stolparna är ihåliga rör som består av 22 ihoplimmade lager av fanér. De produceras i halvor som sedan limmas ihop med varandra.

Trots att stolparna saknar rötbehandling räknar Ecopole med att de har en livslängd på ungefär 50 år. Det är jämförbart med kreosotstolparna, som bedöms kunna stå i 40–80 år.

– Det behövs ingen rötbehandling dels på grund av att stolparna är ett rör och ventileras invändigt, dels för att det finns melaminlim på varje sida av fanérlagren. Det gör att fukt inte tränger in lika bra, säger Rickard Mårtensson.

Varje lager av fanér är två millimeter tjockt och bestryks med lika mycket lim på varje sida. Limmet härdas med värmen i pressen så att det stelnar och bildar en glasliknande yta.

– Det betyder att stolparna får skydd i hela konstruktionen, säger Rickard Mårtensson.

Melaminlim är vanligt i limträbalkar och plywood. Riskerna med sådant lim är att det kan avge det cancerframkallande ämnet formaldehyd. Enligt Rickard Mårtensson ligger Ecopoles stolpar under det tillåtna gränsvärdet och är därmed bättre ur miljö- och hälsosynpunkt än kreosotimpregnerade stolpar.

– Jämfört med kreosotstolparna är det en astronomisk skillnad. Kreosot lakar ut ur stolpen med tiden och förgiftar marken, medan vårt lim inte rinner ut utan stannar konstant i konstruktionen, säger Rickard Mårtensson.

Än så länge är Ecopoles stolpar ungefär tre till fyra gånger dyrare än kreosotstolpar. Men företaget har utvecklat en ny tillverkningsmetod som väntas halvera kostnaden. Metoden är patentsökt och Rickard Mårtensson är än så länge tystlåten om detaljerna.

– Vi ska göra hållfasthetstester snart. Om utfallet blir bra kan de nya stolparna finnas på marknaden senare delen av hösten, säger han.

Kemikalieinspektionen beslutade nyligen att godkänna kreosot för impregnering av trä i järnvägssliprar och ledningsstolpar i ytterligare fem år. Myndigheten bedömde att nyttan med kreosot överväger riskerna.

Rickard Mårtensson har viss förståelse för den samhällsekonomiska aspekten, men ser Kemikalieinspektionens beslut som ett bakslag.

– Beslutet främjar inte utveckling av nya material och nya tekniker. För vårt företag är risken att utvecklingen stannar av och vi tar ett steg tillbaka. Vi orkar ju inte utveckla och utveckla, vi måste få en omsättning för att få vår verksamhet att rulla på, säger han.

Hittills har Ecopole sålt ungefär 300 stolpar. På marknaden finns även andra alternativ till kreosotstolpar, till exempel stolpar av betong, stål och glasfiberarmerad polyester.

Kemikalieinspektionen konstaterar att ytterligare utveckling av alternativa material och metoder vore önskvärt för att på sikt kunna fasa ut kreosot.

EU ska göra en översyn av godkännandet för kreosot i produkter till år 2018.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer