Bygg

"Ett enda stort meccano"

Den nya nationalarenan Friends Arena i Solna är Sveriges största inomhusarena med öppningsbart tak. För att taket ska fungera har millimeterprecision krävts i monteringen.

Publicerad

På lördag invigs jättearenan med artister som Roxette, Tomas Ledin, The Hives och Danny Saucedo. Anläggningen blir Sveriges nya nationalarena för fotboll och kan ta som mest 65 000 åskådare.

För att kunna utnyttja nationalarenan även för konserter och andra idrottsevenemang året runt har den försetts med ett öppningsbart tak. Två rörliga takplattor om 3 750 kvadratmeter vardera kan öppnas eller stängas på 20 minuter.

-Det är ganska snabbt. Hastigheten har med säkerheten att göra, inget får gå snett, allt måste gå exakt. Och det är en sträcka för motorerna, de ska inte gå för fort, säger Kent Wemnér, vd på Arenabolaget i Solna, byggherren för Friends Arena.

För att taket ska fungera har det krävts millimeterprecision i monteringen. Balkar och skenor fick bara avvika fem millimeter i sidled och tio millimeter i vertikalled. Företaget Inspecta har med 3D-mätning kontrollerat att allt har hamnat rätt.

-Vi var tvungna att göra en del av arbetet på natten för att det var bråttom. För instrumenten var det lätt som en plätt, men för oss var det inte så enkelt eftersom det var mörkt. Men stadsljusen lyste upp, säger Tuomas Hietanen på Inspecta.

Förutom precisionen i monteringen har taket också inneburit en teknisk utmaning i och med dess stora krafter och spännvidder. Varje takplatta väger 420 ton, och när de ska stängas dras de upp av två vinschar på långsidan.

Hela takkonstruktionen består av 4 000 ton stål. Men 570 ton har kunnat sparas genom att använda höghållfast stål och konstruera ett effektivt bärsystem.

-Vi har gjort ett väldigt ekonomiskt tak. 4 000 ton är en låg stålvikt på en så stor arena i en internationell jämförelse, säger Lars Cederfeldt, konstruktör på Sweco.

I bygget av Friends Arena har man försökt undvika att bygga tillfälliga konstruktioner. Därför använde man inga temporära torn för uppförandet av taket. I stället har hela balkar lyfts på plats.

Problemet med den metoden är att man måste kompensera för balkarnas nedböjning av egentyngden när de väl läggs på plats. Annars får man inte ihop hela byggsatsen med de övriga ståldelarna.

-Det är ett enda stort meccano som ska fungera. Om vi skulle räkna fel på deformationerna skulle vi få svårt att få ihop hela dragbandet, balken som går runt pelartopparna som hela taket vilar på. Men det fungerade, säger Lars Cederfeldt.

Friends Arena

Friends Arena är Sveriges nya nationalarena i fotboll, vilket innebär att landslaget i fotboll kommer att spela sina matcher där. Anläggningen är också hemmaarena för AIK fotboll.

Arenan har plats för 65 000 gäster vid konserter och 50 100 vid idrottsevenemang. Den kan också skärmas av för mindre evenemang om cirka 10 000 besökare.

Friends Arena har kostat 2,8 miljarder kronor att bygga.