Efter klickgolvet – klicka ihop väggen

2013-10-18 07:30  

Byggtiden kan kortas om innerväggarna klickas ihop som ett klickgolv. Ett nytt svenskt företag försöker nu få byggindustrin intresserad.

Väg- och vatteningenjören Peter Lindberg har jobbat många år i byggbranschen. Där har han slagits av hur många hantverksmässiga moment som krävs för att få innerväggar på plats.

De ska först skruvas fast, sedan spacklas och slipas. Med torktider emellan kan det ta fem arbetsdagar.

Peter Lindberg har utvecklat ett system som gör att jobbet går på en dag. Gipsväggarna fogas ihop på samma sätt som ett klickgolv.

– Väggen blir klar på en gång. Du slipper problem med kladdigt spackel och byggdamm. Det är bara att måla eller tapetsera, säger Peter Lindberg.

Så här går det till: Gipsskivorna, med klickbara fogar i plast, kommer måttbeställda till bygget. En startregel i metall skruvas fast i väggen. På den sätts en startskena där första gipsskivan ”klickas” fast.

En ny metallregel fästs i andra ändan. Nästa skiva klickas fast och så vidare. Det hela avslutas med en avslutningsbräda.

Skarvarna mellan skivorna kan liknas vid en tapetkant, enligt Peter Lindberg. Eftersom de inte behöver spacklas kan de levereras färdigmålade till bygget och klickas på plats efter att golv och tak är klara.

Han berättar att det tagit fem år att utveckla systemet från de första patentansökningarna. Arbetet bedrivs nu inom företaget Oneday Wall.

En testinstallation har gjorts i Örebro. Med hjälp av ett stöd från Vinnova på 800 000 kronor har företaget också byggt upp en mindre produktionsenhet för att tillverka systemets olika delar.

Nästa steg blir att hitta ett lämpligt projekt för att utvärdera tekniken. Peter Lindberg säger att han möts av intresse, men att det tar tid att sälja in nya arbetssätt i byggbranschen.

– Startsträckan hade varit ännu längre om inte klickgolven redan funnits. Det tog lång tid innan de accepterades av branschen och det är något som jag lärt mig mycket av.

Klickskivorna blir ungefär fyra gånger så dyra som vanliga gipsskivor

Merkostnaden räknar Peter Lindberg med att byggaren tjänar in på en snabbare och mer effektiv byggprocess.

– Totalkostnaden blir cirka 10 procent lägre för hela väggen eftersom montaget går snabbare och spacklingen försvinner.

Vid normal konstruktion av innerväggar dominerar arbetskostnaden.

Klickväggen passar framför allt för innerväggar i flerbostadshus och för lokaler.

– Tanken är att vi ska jobba med produktutveckling och licensiera ut systemet till olika tillverkare av exempelvis gipsväggar.

Marie Alpman

Mer om: Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer