De utvecklar superbillig fuktsensor

2011-10-17 13:30  
Xiaodong Wang (till vänster) och Isak Engquist diskuterar montering av fuktsensoretiketten. Foto: Linköpings universitet

25 öre styck. Det är målet när Peab, Linköpings universitet och andra parter utvecklar en fuktsensor som ska kunna användas i hundratal på fuktkänsliga ställen.

Den nya fuktsensorn ska bli så billig att det i princip ska gå att tapetsera en lägenhet med den – utan att det märks i plånboken.

Just nu sitter de första prototyperna inne i väggarna – under gipsskivor och kakel - på ett nybygge i Norrköping.

- Vi läste nyligen av dem med vår avläsare. Och det visade sig att det återstår en del finputsning av sensorn. Men inom ett år tror jag den är klar som färdig produkt, säger Isak Engquist, som är projektledare i forskargruppen för organisk elektronik på Linköpings Universitet.

Sensorn, som är tillverkad av organisk elektronik på aluminium och plast, ser ut som en tryckt etikett. Meningen är att ska masstillverkas i en tryckpress så att priset blir minimalt.

Läs fortsättningen på Byggvärlden.se!

Hans Dahlquist

Mer om: FoU Fukt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer