Byggstart för innovativa bostäder

2016-11-04 09:31  

Spaden har satts i jorden för Viva-husen i Göteborg, bygget som kallas för Sveriges mest innovativa bostadsprojekt.

Bostadsrättsföreningen Viva byggs i Göteborg och omfattar sju hus. Under onsdagen togs första spadtaget.

– Det unika med Brf Viva är att vi vågar införa framtidens bostadslösningar både när det gäller social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i full skala, även det som aldrig tidigare testats i bostadsprojekt i Sverige, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen, i ett pressmeddelande.

En ny, mer miljövänlig betong används i stommarna i husen. Gamla uttjänta bussbatterier kommer att användas för att lagra el från solcellerna på taken. Dessutom öronmärks sex av de 132 lägenheterna för ungdomar i den kommunala bostadskön, som får köpa bostäderna till lägre pris.

Viva-husen byggs av Riksbyggen och är resultatet av ett forsknings- och utvecklingsprojekt mellan flera organisationer och företag. Bland andra deltar Göteborg stad, Göteborg Energi, Johanneberg Science Park, Chalmers och Göteborgs universitet.

Bygget beräknas vara färdigt 2018.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer