Annorlunda skydd mot buller

2012-09-13 10:43  

Bullerskydd behöver inte vara fula och enformiga. Det visar vinnarna av Ruukkis tävling.

Stålleverantören Ruukki anordnade i våras en idétävling om bullerskydd för arkitekter, formgivare, konstruktörer och studerande. Villkoret för att delta var att konstruktionerna skulle använda stål som huvudsakligt material.

Ruukki ville inte bara få utseendemässiga förslag, utan även idéer om tillverkning, montering, byggande och teknisk prestanda.

Vinnare i den professionella kategorin blev den japanska arkitekten Atsushi Takano, vars bidrag Soundscape består av stålpålar och stålrör som är lätta att återvinna.

Studerandekategorin vanns av Lari Mäkinen, med bidraget Arché som baseras på ett befintligt bullerskydd från Ruukki, men som breddar skyddets funktionalitet. En del av ljudvågorna passerar igenom skyddets ytskikt och börjar förlorar energi när de studsar mot de absorberande materialen.

-De olika bidragen som kom in visar att det behövs en ny, innovativ syn på de lösningar som används i dag, säger Petri Nieminen på Ruukki i ett pressmeddelande.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer