Advokaten: ”En stor besvikelse”

2013-01-18 16:15  

Konsumentskyddet är bättre när man köper en brödrost än när man köper ett hus av en totalentreprenör. Den slutsatsen drar de 34 husägarnas advokat, Nils Petersen, efter hovrättsdomen om putsfasaderna i Svedala.

Nils Petersen tycker att hovrättens dom är en stor besvikelse.

-Inte bara för de 34 fastighetsägarna utan för alla stackare som bor i den här typen av hus, säger han.

Domen har av många bedömts bli vägledande för hur byggbolagens ansvar för de enstegstätade fasaderna ser ut. Nu drar Nils Petersen slutsatsen att det är tillåtet för byggbranschen att experimentbygga i fullskala på konsumenternas bekostnad.

-Det ställs inga krav på att man aktivt ska söka kunskap om den byggmetod man använder sig av eller vad man som aktör ska ha för omvärldsbevakning. Byggmetoden var utdömd i många andra länder långt innan den kom i bruk i någon större omfattning i Sverige, säger han.

Ännu har Nils Petersen och husägarna inte hunnit ta ställning till om de ska överklaga domen.

-Teoretiskt sett tycker vi att det finns förutsättningar för att överklaga. Men husägarna drar ett tungt lass för alla andra husägare i samma sits och lever i en social ekonomisk stress. Frågan är om de har vilja och ork att överklaga domen, säger Nils Petersen.

Om domen inte blir överklagad kommer den att utgöra rättesnöret för hur stort byggbolagens ansvar är.

-Då får man hoppas att lagstiftaren tar tag i den här frågan. Det här får nog betraktas som den största byggskandalen eller konsumentskandalen i historien, säger Nils Petersen.

Det viktigaste för Myresjöhus är att hovrätten nu har gett vägledning i ansvarsfrågan, uppger vd Mikael Olsson.

-Hovrätten väljer att inte se oss som ansvariga för en byggmetod som man har använt på 90-talet och långt in på 2000-talet, en metod som var beprövad på den tiden och typgodkänd, säger Mikael Olsson.

Han uppger att Myresjöhus slutade bygga med den enstegstätade metoden redan 2006.

-Då såg vi brister, men vi hade inga kända skador. Då var vår teknikavdelning tidigt ute med att ta fram en bättre lösning.

Myresjöhus advokat, Peter Savin, poängterar att husägarna inte är ställda på bar backe i och med domen, eftersom de har möjlighet att utnyttja sina byggfelsförsäkringar.

Men då har de väl inte möjlighet att få tvåstegstätade fasader?

-Nej, det är standardförbättring. Men jag känner till flera fall runtom i landet där man har hittat lösningar, där husägare har valt standardförbättringar och lämnat ett viss egen insats. Om man väljer att avhjälpa med en tvåstegslösning stiger fastigheten i värde, det är inte bortkastade pengar, säger Peter Savin.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer