Minskat slöseri när Scania serveras på bricka

2008-11-20 10:34  
Två montörer plockar ihop komponenter och material, lägger det på brickor, och serverar de som står och jobbar vid linan, enligt Hinometoden.

Produktiviteten går upp när montörerna serveras med komponenter och verktyg från en bricka.

Halva arbetsdagen på Scanias hyttfabrik i Oskarshamn kan slösas bort på att gå runt och hämta material och verktyg.

Med den japanska Hinometoden ska den tiden minimeras.

De vanliga ställen, ”fasaderna”, med material och verktyg försvinner. I stället plockar två montörer ständigt ihop komponenter och material, lägger det på brickor, och serverar de som står och jobbar vid linan.

Tidigare i år besökte ledningsgruppen i Oskarshamn den japanske lastbilstillverkaren Hino. Man fann det direkt slående hur så få anställda kunde producera så många lastbilar.

Den viktiga förklaringen var att fabriken hade lyckats minska ”muda”, det onödiga arbetet eller slöseriet, på ett sätt som var smått sensationellt. Framförallt hade Hino minimerat montörernas gångtid.

Nu har hyttfabriken självt byggt om i fabriken och anpassad Hinometoden till en av sina produktionslinor, lina fem, där man bland annat monterar bäddar och kylskåp i hytterna. I augusti drog man igång försöket.

– Vi är långt ifrån färdiga ännu. Det finns stora möjligheter till ytterligare optimering. Men Hino fungera över förväntan, säger projektledaren Tomas Hallenberg i Scanias interntidning ”Scania Inside”.

En av montörerna på lina fem, Jens Kronvall, säger:

– Vi spar tid. Det känns också som att det mindre risk för misstag när man får grejerna serverade på fat direkt i hytten.

Eftersom hela linan blivit mera effektiv planeras nu en Hinoisering, med servitörer, av andra linor nästa år. Först i tur står linan där instrumentbrädan monteras. Sedan fortsätter man med lina efter linan.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt