Satellit hittar skeppsvrak

2016-03-17 15:30 Jan Melin  
Satellitbilden från Landsat 8 visar sediment omkring ett vrak som förts upp till havsytan av tidvattenströmmar. De infällda bilderna är tidigare tagna ekolodsbilder som visar vrakens position Foto: Nasa

En ny billig metod letar efter sjunkna skepp.

Runt om i världen finns omkring tre miljoner skeppsvrak. På många trånga platser som Engelska kanalen kan ett sjunket skepp vara en fara för sjöfarten och med sina utsläpp vara ett miljöhot.

Därför har EU rekommenderat att områden där vraken kan ställa till problem ska kartläggas. De främsta metoderna för det är undersökningar med laser-radar, LIDAR, och ekolod. Men det är dyrt och EU:s rekommendation har ännu inte kunnat förverkligas.

Nu har emellertid forskare från Nordirland, Belgien och Nederländerna utvecklat en ny mycket billig indirekt metod att leta efter sjunkna skepp, skriver Nasa. De använder gratisbilder tagna av Nasas fotosatellit Landsat 8. De bilderna visar bara havsytan men på den finns faktiskt spår av skeppsvrak som kan analyseras. Det är plymer av sediment som förts upp till ytan när tidvattnet strömmar kring ett skeppsvrak. När de noga tidsangivna satelliitbilderna granskas tillsammans med tidvattendata kan forskarna räkna ut var det sjunkna skeppet är beläget.

För att testa metoden granskades satellitbilder över ett område utanför den belgiska kusten där positionerna för flera vrak är kända sedan tidigare. Då kunde forskarna identifiera ytsediment som virvlat upp från vraken och konstatera att metoden fungerar.

Därför tror forskarna att deras metod kan användas för att göra den kartläggning som bland annat EU vill ha.

Vraken som granskades låg på djup ner till 15 meter och de skepp som ligger på större djup utgör inte samma fara för sjöfarten.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS