Perfekta sättet att poppa popcorn avslöjat

2015-02-12 09:30 Frida Sjödin  
Poppa popcorn bör göras vid 180 grader celsius om man får tro forskarna. Foto: TT

Franska forskare har listat ut den exakta temperaturen då majskornet brister och blir popcorn.

Vad de franska forskarna upptäckte var att majskornets yttre skal öppnade sig vid 180 grader celsius. Oberoende av kornets storlek och form, skriver BBC.

Hela processen där majskornet spricker, hoppar till och poppar sker under hundradelar av en sekund. Fysikerna Emmanuel Virot och Alexandre Ponomarenko studerade varje steg av processen i detalj för att förstå dess underliggande vetenskapliga bas.

Med hjälp av höghastighetskameror som spelar in 2 900 rutor per sekund, observerade forskarna popcornet när det hettades upp i en ugn. Temperaturen ökades med 10 grader under en period av fem minuter.

Fukten inuti majskornet började bli ånga när temperaturen passerade 100 grader. Men när den ökades till 180 grader så ökade trycket inuti kornet till omkring tio atmosfärer.

Vid 170 grader så hade 34 procent av kärnorna poppat, men vid 180 grader så var siffran 96 procent.

Forskarna studerade även ljudet som uppstår när popcorn bildas. De kom fram till att ljudet inte hade något med popcornens hoppande att göra, utan att det kommer från vattnet som frigörs från kärnan.

 


Följ Ny Teknik på Facebook!

Frida Sjödin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS