Nu säljs första modulära mobilen

2015-12-17 09:10  
En skruvmejsel är allt som behövs för att byta batteri, bildskärm och komplettera mobilen med moduler för nya funktioner. Foto: Fairphone

En ny mobil är enkel att öppna för reparationer och uppgraderingar med nya moduler.

Google har länge arbetat med sin modulära mobiltelefon Ara. Men det nederländska företaget Fairphone ser ut att bli först på marknaden med en mobil uppbyggd av utbytbara moduler då Ara blivit försenad.

Den heter Fairphone 2 och kan nu beställas för leverans i januari 2016 till kunder i Europa som får betala motsvarande 4 900 kronor.

I princip behövs bara en skruvmejsel för att demontera mobilen vilket ska kunna göras av vem som helst. Tanken är att köparna ska kunna behålla sin mobil i många år då det är enkelt att uppgradera med moduler för nya funktioner och byta exempelvis batteri och bildskärm.

Den version som nu lanseras har en 5 tum bildskärm med 1 920 x 1 080 pixlar, en 8 megapixel kamera, 2 GB arbetsminne, 32 GB lagringsminne och processorn 2,2 GHz fyrkärnig Qualcomm Snapdragon 801 som kör Android.

Mobilen är även försedd med en anslutning för externt minne av typ MicroSD och stöd för dubbla sim-kort.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt