Levande ljus ger billigare bilbatteri

2015-10-26 12:49  
Sot från ett brinnande ljus insamlat på en metallplatta visar sig ha goda egenskaper för användning som batterielektrod. Foto: Indian Institute of Technology

Sotet från brinnande ljus kan ge billigare elektroder i litiumjon-batterier.

En oväntad råvara för att tillverka billiga batterielektroder är sot från ett vanligt brinnande ljus.

Det visar indiska forskare i en rapport från Indian Institute of Technology i Hyderabad, skriver Elsevier som publicerat rapporten..

De samlade in sot på en metallplatta ovanför ljuslågan för en analys. Den visade att sotet bestor av en fraktalliknande struktur av kolnanopartiklar. Normalt passar kol, vanligen i form av grafit, dåligt för att användas som elektrod i de mer kraftfulla batterierna som används i exempelvis eldrivna bilar. Anledningen är att kristallstrukturen inte erbjuder en tillräckligt hög strömtäthet. Men formen och storleken på nanopartiklarna från det brinnande ljuset gav den strömtät som krävs.

Det gör att forskarna tror att sotet kan bli ett framtida alternativ för anoder i bilbatterier då det har bra prestanda och är billigt att tillverka.

Nu ska de utveckla batterier och testa olika hybrider där sot är en beståndsdel för att undersöka om prestandan kan bli ännu bättre.

-Det här är bara vår första rapport och nu hoppas vi att andra forskare studerar den noggrant, säger Chandra Sharma från det indiska forskningsinstitutet till Elsevier.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL