Atlantflyg på en halvtimme

2015-11-05 07:32  
En elkatapult skjuter iväg planet och en scramjetmoter ska ge farter på 12 000 km/h. Foto: Charles Bombardier/Ray Mattison

Med scramjetmotorer kan ett passagerarplan flyga från London till New York på 30 minuter.

Designern Charles Bombardier och illustratören Ray Mattison har skissat på ett plan för 75 passagerare som skulle kunna flyga tio gånger ljudhastigheten vilket är fem gånger snabbare än vad Concorde förmådde.

Motorerna som ska användas är så kallade scramjet som först fungerar vid överljudshastighet. Därför måste andra drivsystem användas för starten och vidare acceleration till ljudhastigheten.

På webbsajten The Global and Mail där Charles Bombardier presenterar sitt koncept föreslår han ett elektriskt startsystem liknande de elkatapulter som utvecklats för att starta flygplan från hangarfartyg.

Startrampen behöver vara mycket lång för att passagerarna inte allt för snabbt ska utsättas för skadliga g-grafter. När planet lämnat elkatapulten tar en konventionell raketmotor som drivs med flytande syre och fotogen över driften för vidare acceleration till farter där scramjetmotorn kan startas. De drivs av komprimerad luft och vätgas som av miljöskäl ska framställas med vattenkraft.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL