17 döda när matsvamp blev giftig

Den vita ätliga svampen öronmussling har plötsligt förvandlats från en delikatess till en dödlig giftsvamp. I Japan har över 50 personer insjuknat och 17 av dem har dött. I Sverige finns svampen utmed västkusten.

Publicerad Uppdaterad
Öronmussling Forskarna i Japan är mycket förbryllade över den förändring som har skett med svampen, som kallas sugihiratake på japanska. Det latinska namnet är Pleurocybella porrigens, i Sverige kallad öronmussling, en vit köttig svamp som växer på murkna stubbar från Skåne upp till Värmland. I Japan har den här hösten över 50 personer drabbats av feber och förändringar i hjärnan som ger ögonflimmer efter att ha ätit svampen. 17 av dem har avlidit. Forskare vid Shizuokauniversitetet har gjort experiment med möss, och noterat att öronmussling som plockats den här säsongen i Koshinetsu-regionen innehåller ett gift som klarar upphettning till över kokpunkten i mer än 30 minuter. De möss som matades med såväl okokt svamp, som tillagad, dog efter att ha ätit den. Misstanken är att en förändring i miljön där svamparna växer plötsligt har förvandlat dem från kategorin ätliga till dödligt giftiga. Svampkännare noterar enligt tidningen Asahi Shimbun att svamparna i år tittade fram flera veckor tidigare än normalt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här