Nu pensioneras Rosetta

2016-07-28 11:44  
Tio år efter Rosetta lämnade jorden skickade den iväg landaren Philae mot kometen 67P. Foto: ESA

Rymdsonden Rosetta som placerade landaren Philae på en komet ska nu slutföra sitt uppdrag.

Igår 27 juli bröts slutgiltigt kontaktförsöken mellan rymdsonden Rosetta och den lilla landaren Philae som befunnit sig på kometen 67P sedan 12 november 2014, skriver den europeiska rymdorganistaionen ESA.

Då stängdes kommunikationslänken mellan de båda rymdfarkosterna av. Anledningen var att Philae inte visat några livstecken sedan juli 2015. Men forskarna vid ESA har ändå tålmodigt väntat sedan dess och hoppats på att Philae kanske skulle ge ifrån sig nya livstecken.

Men då Rosetta och kometen är på väg bort från solen ger rymdsondens solpaneler allt mindre energi för varje dag så nu är det inte längre någon idé att vänta. Anledningen till att kommunikationsutrustningen nu stängts av är att forskarna vill spara lite energi för Rosettas sista uppdrag. Nämligen att kraschlanda på 67P vilket ska ske 30 september då den alltså återförenas med Philae. Under färden ner mot kometen hoppas forskarna att Rosetta ska sända såväl fotografier som viktiga mätdata till kontrollcentret på jorden.

Jan Melin

Mer om: Rosetta Komet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer