Ericssons styrelse får kritik

2016-07-25 14:43  
Foto: aja Suslin/TT

Ericsson styrelse kritiseras för sent agerande.

Ericsson står inför ytterligare kostnadsreduceringar och nya stora uppsägningar, meddelade bolaget i samband med delårsrapporten för andra kvartalet.

Nu har styrelsen beslutat att byta ut vd och koncernchef Hans Vestberg.

– Vi har tagit initiativet till att skilja Hans Vestberg från hans kontrakt, svarar Ericssons styrelseordförande Leif Johansson på frågan om Vestberg har fått sparken.

Enligt styrelsen handlar det om att få in nytt friskt blod att driva Ericsson i nästa utvecklingsfas.

Hans Vestberg har varit ifrågasatt som vd under en tid. Ericssonaktien har fallit 23 procent i år medan börsen som helhet bara har sjunkit knappt 3 procent.

Bolagets vice vd och finansdirektör Jan Frykhammar går in som tillförordnad vd, men har sagt att han inte är intresserad av att ta över rollen permanent, enligt Leif Johansson.

– Vi letar efter någon antingen internt eller externt. Med Jan på plats har vi nu tid på oss att göra det. Jag tror inte att det kommer att blir klart på kort sikt, jag ser framför mig att det här tar flera månader, säger Leif Johansson.

Telekomanalytikern Bengt Nordström, vd för telekområdgivningsbyrån Northstream, är kritisk mot hur Ericssons styrelse har hanterat bolaget och tycker att vd:n borde ha bytts ut för länge sedan.

– Styrelsen bär ett stort ansvar i den här frågan. Det här är ett mycket allvarligt läge. Styrelsen agerar för sent på ett uppenbart problem. Det gör att det brinner i knutarna att hitta en ny vd, säger Nordström.

Om det nya chefsgarnityret säger Nordström:

– Jag tror inte det finns någon kandidat internt, så vitt jag kan bedöma. Man måste nog leta externt den här gången.

– Det är ingen universallösning att byta ut vd:n, men på sikt kan nog företaget bli starkare. Vi har ju önskat att bolaget ska göra en omsvängning och satsa mer på teknik och innovationer än på sparpaket, säger Per Morlander, koncernfacklig förhandlare för akademikerna på Ericsson.

Investor som är en av två huvudägare i Ericsson säger att man står bakom beslutet.

– Det var en enig styrelse som beslutade att Hans Vestberg ska avgå, säger Stefan Stern, som sitter i Investors företagsledning.

Beskedet om att Vestberg får lämna kom inte som någon stor överraskning bland ekonomer.

Ett stort problem under det gångna året är att Hans Vestberg har fått personalen mot sig och att känslan är att nyckelpersoner söker sig från företaget, enligt Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

– Ericsson försöker svälta sig ur den här situationen och det som drabbas först är produktutveckling bland ingenjörerna. Som anställd ska man nog räkna med att det blir tuffare innan det blir bättre, säger Bornold.

Flera analytiker uttrycker en oro för Ericssons framtid.

– Jag har följt Ericsson professionellt i 18 år och jag var inte ens så här orolig för Ericsson i krisen 2001. Det är tufft på många sätt och det är just nu svårt att se vägen framåt, säger Bornold.

Finansanalytikern Peter Malmqvist tror inte att den dåliga aktieutvecklingen hos Ericsson har berott på Hans Vestbergs oförmåga att leda Ericsson.

– Det har varit ett svårt marknadsläge. Det här med att styra Ericsson verkar vara Sveriges svåraste vd-jobb. Samtidigt har börskursen gått i sidled och till slut tror jag att de stora ägarna känner att man inte kan utesluta att han kanske inte har räckt till, säger Peter Malmqvist, som är knuten till fondkommissionären Remium.

Beskedet fick Ericssons börskurs att ta ett glädjeskutt vid öppning som mattades av något under dagen. Vid 13-tiden hade aktien stigit med 2,4 procent.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer