Efter kritiken - skandalmobilen Note 7 ska återvinnas

2017-07-19 11:43  
Samsung Sverige uppmanar officiellt svenska konsumenter att sluta använda Galaxy Note 7. Foto: Joni Gantz Barwick via AP / TT

Lanseringen av Galaxy Note 7 blev ett enormt fiasko för Samsung. Nu står det klart att 157 ton metaller ska återvinnas från de återkallade telefonerna.

Det har snart gått ett år sedan den sydkoreanska tillverkaren Samsung presenterade sin toppmodell Galaxy Note 7.

Lanseringen av telefonen har gått till historien – men inte på det sätt som Samsung hade hoppats på. Kort efter att Note 7 hade nått sina första köpare började det dyka upp rapporter om incidenter där telefoner börjat brinna under laddningen.

Till slut blev situationen ohållbar, och Samsung tvingades återkalla miljontals exemplar av mobiltelefonen.

Sedan dess har det varit oklart exakt vad Samsung planerar att göra med de återkallade mobilerna. Det har lett till skarp kritik från bland annat organisationen Greenpeace.

Under Samsungs stora presskonferens på mobilmässan Mobile World Congress i februari stormade en Greenpeace-aktivist upp på scenen. Hans budskap: Tillverkaren måste ta sitt miljöansvar.

Nu meddelar Samsung att man kommer att återvinna 157 ton metaller från de återkallade Note 7-telefoner som inte har kunnat säljas på nytt. Företaget har också som ambition att plocka ut vissa komponenter från telefonen, som chipp och kameramoduler, för att sälja dessa vidare till exempelvis reparatörer, skriver Reuters.

Budskapet kommer lägligt inför den förväntade lanseringen av Galaxy Note 8. Enligt obekräftade uppgifter planerar Samsung att visa upp sin nya toppmodell antingen på en presskonferens i New York den 23 augusti, eller på IFA-mässan i Berlin i början av september.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer