Vertical Wind: Vill utnyttja vinden - med en torkvinda

2009-03-24 23:00  
Hans Bernhoff, konstruktör och grundare av Verical Wind. Foto: Mikael Wallerstedt

Uppsalaföretaget Vertical Wind vill bli Sveriges första riktiga vindkraftstillverkare. Och energibolaget Eon, som beställt fyra stycken vertikalaxlade vindkraftverk, tror att det kan gå vägen.

Det kommer att bli folkvandring till det annorlunda vindkraftverket, som ser ut som en stor torkvinda med sina rotorblad som går horisontellt runt tornet som det är fäst vid.

Se filmen som visar Vertical Winds testanläggning utanför Uppsala.

De flesta vindkraftverk har en vertikal rotor runt en horisontell axel - propellerkraftverk.

Sådana rotorblad måste hela tiden riktas in mot vinden samtidigt som bladens vinkel justeras efter vindens styrka.

Med generator och växellåda i toppen blir den här typen av stora vindkraftverk tunga och vindkänsliga. Det har varit mycket problem med tekniken när storleken har ökat till flera megawatt per turbin.

Professor Mats Leijon och docent Hans Bernhoff på institutionen för elektricitetslära vid Uppsala universitet tänkte i nya banor när de utvecklade sitt vindkraftverk med en horisontell rotor runt en vertikal axel.

- Det är helheten med vår konstruktion som är det nya - en direktdriven permanentmagnet-generator med hög verkningsgrad och som klarar stor "överlast", säger vd Hans Bernhoff.

Den säregna vingkonstruktionen, som liknar en torkvinda med tre blad, förmedlar vindens kraft ned till den stora, direktdrivna generatorn på marken.

Turbinen i toppen av vindkraftverket behöver varken vridbara blad eller girningsmekanism för att snurra, och den direktdrivna generatorn eliminerar behovet av växellåda.

Den tar upp vindens energi oavsett hur och varifrån det blåser.

- H-rotortekniken innebär färre rörliga delar och en enkel och robust konstruktion. Det innebär i sin tur låga investeringskostnader, lägre kostnader för service och underhåll och en längre livslängd än vad traditionella vindkraftverk kan erbjuda, säger Martin Lindholm.

I verkstaden i Uppsala tillverkas nu det första av de fyra vindkraftverk som energibolaget Eon och Falkenberg Energi beställt. I höst börjar det första byggas i Falkenberg på västkusten.

Det blir ett 40 meter högt vindkraftverk med en kapacitet på 200 kW. Det första verket ska resas i slutet av året och resterande tre under 2010. Därefter följer en testperiod på ett år.

Projektledare Martin Lindholm på Eon Vind räknar med att göra en bra affär.

- Tekniken innebär färre rörliga delar och en enkel och robust konstruktion. Det betyder låga investeringskostnader, lägre driftskostnader och en längre livslängd, säger han.

Att bolaget är litet och oprövat oroar honom inte.

- Vertical Wind har den kompetens och inställning som behövs för att realisera den här typen av projekt, säger Martin Lindholm.

Vertical Wind siktar också på att bygga vindkraftverk på 1 MW och mer för stora vindkraftsparker och utmaningen är att övertyga andra köpare om att de vertikala vindkraftverken är minst lika bra som propellerverken.

Vertical Winds teknik:

Direktdriven, överlastbar synkrongenerator med permanent-magneter. Den vertikala rotationsaxeln går rakt ned från turbinen till generatorn på fundamentet.

I och med att generatorn placeras på mark plan kan den byggas med stor diametern och därmed många magnet poler vilket innebär att växellåda inte behövs.

De överlastbara generatorn medför att vindkraftverket kan styras helt elektriskt, utan särskilda mekaniska styrdon, vilket ökar verkningsgraden och robustheten.

Relaterade dokument

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt