Tendos handske ger handen ny kraft

2019-05-14 06:00  

Handsken ger kraften tillbaka för den som har drabbats av en ryggmärgsskada."Vi vill skapa självständighet för människor som inte har det" säger Sofie Woge, vd och grundare på Tendo.

Lundabolaget Tendos första produkt är en handske som stärker eller till och med ger greppförmågan åter till personer som drabbats av ryggmärgsskador.

Under tiden Sofie Woge pluggade industridesign i Lund gjorde hon ett projektarbete hos Nasa i Houston. Uppgiften var att hitta sätt att förbättra astronauternas styrka och finmotorik i händerna.

– Jag landade i en lösning som påminner om en marionettdocka, med linor som drar i fingrarna. Och eftersom jag har släkt med reumatism började jag fundera på fler tillämpningar, säger Sofie Woge.

Läs mer: Här är vinnarna av 33-listan 2019

De tankarna la grunden först för hennes exjobb och sedan till Tendo. Första produkten från företaget blir en handske för personer som drabbats av ryggmärgsskador. Konstgjorda senor styrs av motorer som sitter i en manschett som fästs en bit upp på armen. I samma del finns också de sensorer som känner av användarens greppintention.

– Ryggmärgsskadade kan ofta röra armen och handleden. Tillsammans med användaren väljer vi vilka signaler som ska aktivera produkten för att det ska kännas så naturligt som möjligt. När sensorerna sedan känner av dessa signaler aktiveras senorna för att öppna eller stänga greppet. Vi kan lägga till fler fingrar, men för det mesta räcker det med ett eller två.

Handsken för ryggmärksskadade ska börja säljas via ortopedkliniker under 2020. Att inledningsvis fokusera på den patientgruppen har inneburit en kortare certifieringsprocess, men på sikt är Sofie Woges ambition att också kunna hjälpa personer som drabbats av stroke eller reumatism.

– Och tekniken går att anpassa för andra leder i kroppen som behöver förbättrad rörlighet eller styrka, säger hon.

Tendo

Gör: En greppassisterande handske

Ort: Lund

Startår: 2016

Anställda: 4

Omsättning: -

Riskkapital: 4 MSEK

Huvudägare: Grundarna

År på 33-listan: 2019

Anders Thoresson

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt