Pjäxspännaren från Västerås går upp i UF-final

2010-03-02 12:55  

Chill Grip är ett genialiskt enkelt verktyg som gör det lätt att spänna skidpjäxorna även när fingrarna fryser. Nu väntar regionfinalen i UF:s företagartävling den 16 mars.

För de sex uppfinnarna på ABB:s Industrigymnasium i Västerås kom vintervädret som en skänk från ovan.

- Vi har fått förfrågningar från Skistar i Sälen och Idre om Chill Grip med Skistars varumärke ingraverat, säger företagets vd Linnea Hesslow till Ny Teknik från en skidbacke i Dolomiterna i Italien där hon är på sportlov just nu.

Om två veckor ska hon och hennes kompanjoner tävla med sin pjäxspännare och sitt företag Chill Grip UF i regionfinalen för Ung Företagsasmhet UF i Aros Center i Västerås.

Går det bra där väntar riksfinal i Stockholm och sedan Europafinal i Italien.

- Om det går så långt, ja då är det stort, säger produktionschefen Alexander Ohm.

Starta, driva och avveckla på två terminer
De sex ungdomarna går på andra året på ABB:s Industrigymnasium där Projekt och Företagande är en obligatorisk kurs.

- Under ett läsår ska vi starta, driva och avveckla ett företag. När vårterminen är slut är projektet avvecklat. Om någon eller några av oss vill fortsätta efter det är det upp till var och en, säger Alexander Ohm.

Frusna fingrar i backen
De sex kamraterna – Linnea Hesslow, Alexander Ohm, Maria Dellbeck-Rajevski, Viktor Leandersson, David Folkesten och Arash Kashani – bestämde sig redan under första läsåret för att jobba tillsamman på företagarkursen.

Ganska snart kom de överens om att göra något inom vintersport och så kom idén med en pjäxspännare upp.

Flera av dem åker skidor och vet hur jobbigt det är att spänna pjäxorna, inte bara med frusna fingrar i backen utan tungt även i skidboden.

Resultatet av deras idémöten blev pjäxspännaren Chill Grip, ett platt verktyg i rostfritt stål med en noggrant dimensionerad skåra som griper tag i pjäxspännet.

-Chill Grip ger tre gånger så mycket kraft som om du spänner pjäxan för hand. Vi har valt en belastningsgräns på 100 N (10 kg) för att inte skada pjäxspännet. Blir kraften större böjer sig Chill Grip, säger Alexeander Ohm.

Cykelleverans lokalt
Ett hål i ändan av handtaget ger plats för en liten karbinhake i färgad aluminium så att man kan ha Chill Grip hängande utanpå skidkläderna eller på ryggsäcken, lätt åtkomlig.

Priset är facila 99 kronor plus eventuell frakt.Se Chill Grip UF:s hemsida.

- Men vi föredrar att leverera personligen, gärna med cykel. Då får vi betalningen direkt och då lägger vi inte på någon fraktkostnad, säger Alexander Ohm till Ny Teknik.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt