Ögonstyrda bildskärmar i final om designpris

2008-04-04 11:02  

Arbetshandskar, hjälp att se i gps-skuggan, en intravenös kateter och teknik för ögonstyrning är fyra av finalisterna till årets Stora Designpris. Den femte finalisten är företaget Poc som bland annat utvecklat en ny skidhjälm.

Priset ges till en kommersiellt framgångsrik produkt, tjänst eller ett sortiment. Både tillverkningsföretaget och dess designföretag belönas.

I år är en av produkterna tekniken för ögonstyrning som Tobii Technology tagit fram. Hittills har den använts framför allt som hjälpmedel för handikappade och för att mäta hur informationen på hemsidor går hem bland användarna.

Nyligen har tekniken också börjat användas av spelutvecklaren Dice för att förbättra dataspelen.

Myra Industriell Design står för formgivningen av ögonstyrningen.

En annan av finalisterna är företaget Trimble. Deras designleverantör Propeller har designat en så kallad totalstation som gör det möjligt för lantmätare att mäta hörn och annat som hamnar i skuggan när man använder gps-teknik.

Företaget Poc har gått till final för hela sin verksamhet. Deras produkter designas i huvudsak av deras egna anställda. En av produkterna är en skidhjälm med aluminiumskum som stötdämpande material.

Finalisten Tegera Pro har gjort en serie arbetshandskar med hjälp av Ergonomidesign och Becton Dickinson en intravenös kateter som Avalon Technology designat.

Stora Designpriset delas ut av Teknikföretagen i samverkan med Svensk Industridesign och Svensk Form den 6 maj. Hälften av prissumman på 250 000 kronor ska doneras till forskningsprojekt inom designområdet.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt