Miljonregn över svenska 3d-bolaget Wematter: ”Vill utmana industrin”

2019-01-25 12:30  
Teamet hos det svenska 3d-bolaget Wematter gör sig redo för att starta serietillverkningen av sin första produkt. Längst ner till vänster i bild syns Robert Kniola, grundare och vd. Foto: Wematter

Wematters 3d-skrivare kan printa allt från frakturer inför ortopediska operationer, till detaljer på robotarmar. Nu fyller bolaget kassan med 40 miljoner kronor.

Linköpingsbolaget Wematter grundades 2014 när Robert Kniola, grundare och vd, jobbade som plastkonstruktör och upptäckte bristerna med dagens 3d-skrivare.

– Utskrifterna kan vara väldigt snygga, men när man testar funktionerna så spricker plasten, sa Robert Kniola till Ny Teknik i februari 2016.

Lösningen för Robert Kniola blev att starta ett eget bolag för att utveckla en 3d-skrivare för glasfiberarmerad plast. Produkten, som har fått namnet Gravity, är stor som ett kylskåp, och har ett patentsökt system som gör att skrivaren kan samla in och återanvända överflödigt pulver.

Gör världens starkaste 3d-utskrifter i plast

För utskrifterna används pulver av bland annat glasfiberarmerad polyamid eller Polyamid 11, ett biobaserat material. Sedan starten har Wematter blivit kända för hållfastheten i sina utskrifter. Labbdata från forskningsinstitutet Rise visar att bolagets 3d-utskrifter i plast - gjorda med 3d-skrivartekniken SLS, selektiv lasersintring - är starkast i världen.

– Vi har alltid varit starka gentemot industrikunder och nu börjar vi märka en stark efterfrågan från ortopedkliniker där läkare vill ha utskrifter för att skriva ut frakturer inför operationer. Under 2018 har vi också sett en ökad efterfrågan på produktionshjälpmedel och automationsdetaljer till exempelvis robotarmar, säger Robert Kniola.

– Vi ser ett växande behov av ett enklare system än dagens SLS-3d-skrivare som länge har dominerat marknaden för pulverbädds-3dskrivare, fortsätter han.

Läs mer: Svenska Sally R ska rädda vår inomhusluft – med ”Nasateknik”

Inför 2019 har Wematter fyllt kassorna med 40 miljoner kronor. Detta har skett dels genom en investering på 10 miljoner kronor från investmentbolaget Syntrans, dels genom en emissionsrunda på 30 miljoner kronor i slutet av 2018. I och med den rundan klev Axisgrundarna in som nya ägare med sitt investmentbolag LMK Forward.

Wematter: Påbörjar kommersiell tillverkning 2019

Pengarna ska användas till att påbörja en kommersiell tillverkning av 3d-skrivaren Gravity under 2019.

– Vi bygger maskinerna för hand i våra lokaler idag och för att möta behovet tar vi nu hjälp av en produktionspartner för att kunna leverera större volymer. Övergången från handbyggt till en mer seriemässig produktion kräver en rejäl investering. Nu har vi en riktig stark ägarkrets med stort industriellt fokus som gör det möjligt med en fortsatt stark expansion för Wematter, säger Robert Kniola.

Om två år är planen att vi är 30 anställda och omsätter 35 miljoner. Sedan siktar vi på 100 miljoner kronor i omsättning om fem år”, sa du till sajten Breakit i slutet av jan 2017. Hur har det gått med den planen?

– Ha ha, ja, vi är inte riktigt där. Vi omsatte bara några hundra tusen under 2018, och det beror mest på att vi behövde lägga lite mer tid på produkten innan en bredare lansering. Vi är 15 personer idag och siktar på 30 anställda nästa år.

Läs mer: Sökes: Sveriges hetaste unga tech-bolag

Vad är det för kompetens som ni letar efter i nuläget?

– Det är först och främst utvecklingspersonal i form av mjukvaruutvecklare och mekanikkonstruktörer, men också produktionspersonal och säljare.

Vassare 3d-skrivare lanseras under våren

Under 2019 planerar Wematter också att presentera en ny modell av Gravity, men Robert Kniola är än så länge rätt fåordig om den nya maskinen.

– Den kommer släppas nu under våren och den är bland annat tre gånger snabbare än föregångaren. Vi kommer att släppa mer information framåt våren, säger han.

SLS - lasersintrering

SLS är en metod för additiv tillverkning/3d-printning där utskrifterna byggs upp från ett finkornigt pulver - i Wematters fall av glasfiberarmerad polyamid. Pulvret värms upp strax under sin smältpunkt. I printern genereras en laserstråle som smälter, sintrar, ihop materialet när den träffar pulverytan. Eftersom pulvret i sig är tillräckligt starkt för att stödja detaljen som printas, behövs inga stödstrukturer runt utskriften.

SLS-tekniken är känd för att generera mycket hållfasta plastdetaljer. Det gör att tekniken lämpar sig för utskrifter av detaljer för prototyper eller serieproduktion som måste klara av tuffa mekaniska krav.

Vill ta 3d-skrivarna till kontoren

3d-skrivaren som Wematter utvecklar kallas för Gravity. Maskinen är stor som ett kylskåp, och har ett patentsökt system gör att skrivaren kan samla in och återanvända överflödigt pulver. Det öppnar för att Gravity kan ställas på kontoren hos tillverkande företag.

För utskrifterna används pulver av bland annat glasfiberarmerad polyamid eller Polyamid 11, ett biobaserat material.

Skrivarens precision ligger på 0,1 millimeter.

Wematters affärsmodell står på två ben: Dels kan kunderna beställa utskrifter som görs med maskinerna på Linköpingsbolagets huvudkontor, dels kan kunderna hyra 3d-maskiner från Wematter på korttidskontrakt.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt