Här är Sveriges smartaste idé

2011-06-10 08:07  

Från början var de tusen. Nu har en affärsidé utsetts till Sveriges bästa.

En ny teknik för att avslöja droger direkt i utandningsluften tog hem segern och prischecken på 200 000 kronor i årets upplaga av affärsplanstävlingen Venture cup.

Bakom tekniken, som utvecklas inom företaget Sensa Bues, står Olof Beck, adjungerad professor i analytisk toxologi och farmakologi vid Karolinska institutet. Han är också grundare till företaget tillsammans med Bo Hammarlund och Jacques Raaijmakers.

Sensa Bues nya test upptäcker droger som amfetamin, metamfetamin, cannabis, kokain och  ecstasy genom ett enkelt utandningsprov.

Testet går till så att testpersonen får blåsa i ett litet munstycke, ungefär som i polisens alkometrar. Ett polymerfilter fångar då narkotiska ämnen, som utsöndras ur lungorna. Mängderna är extremt små, ibland mindre än ett pikogram per minut, så det krävs cirka 15 andetag. Sedan plomberas munstycket och sänds till labb för analys med känslig masspektrometri.

-  Det är både enklare och går snabbare än att ta urin- eller blodprov. Det går heller inte att fuska, säger vd Bo Hammarlund.

Han berättar att Sensa Bues i dagarna startar produktion av det nya instrumentet i samarbete med Uppsalaföretaget Munkplast. Senare i sommar ska det finnas på marknaden.

Intresset är stort från polisen men också från skolor och olika företag berättar Bo Hammarlund.

-  Tekniken är världsunik. Ingen har lyckats mäta på det här sättet direkt i utandningsluften tidigare.

På andra plats i årets Venture Cup kom Luleåföretaget Cellfab som kunde gå hem från gårdagens prisceremoni med en check på 100 000 kronor. Företaget har utvecklat en ny typ av  armering för betong, asfalt och andra material. Genom att ersätta det vanliga armeringsjärnet med sammanlänkade ringar som kan byggas ihop i önskad form, kan materialmängden minskas till hälften men ändå få samma hållfasthet.

- Cirkeln är den starkaste geometriska figur som finns, förklarade medgrundaren och innovatören Johan Persson i en intervju med Ny Teknik nyligen.

Tredjeplatsen och 50 000 kronor gick till företaget Snabboteket från Lund som erbjuder receptfria läkemedel och apoteksprodukter i mindre förpackningar för direkt konsumtion.

Finalen hölls under torsdagskvällen på Grand hotell i Stockholm. I finalen deltog tolv företag från hela landet som vaskats fram från omkring 1000 affärsidéer som anmält sig till årets Venture Cup.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt