Frankrikes nya corona-åtgärd: 4 miljarder euro till startups

2020-03-25 11:27  
Frankrikes president Emmanuel Macron. Den franska regeringen han leder häller nu pengar på startups. Foto: TT

Fyra miljarder euro ska hjälpa den franska startup-branschen att hålla sig flytande under corona-krisen. Men i Sverige avvaktar regeringen med stöd riktad mot unga teknikbolag.

Frankrikes president Emmanuel Macron gillar startup-bolag. Så pass mycket att regeringen han leder under de senaste åren har infört flera riktade insatser, som sänkta skatter och andra åtgärder, för att stimulera den franska uppstarts-branschen.

I kölvattnet av den svåra corona-krisen är det många startup-bolag världen över som har drabbats hårt.

"Ska hjälpa bolag med likviditeten"

För att hjälpa unga franska bolag har Macrons regering nu bestämt sig för att sjösätta ett räddningspaket på fyra miljarder euro, rapporterar Reuters. En summa som motsvarar drygt 43 miljarder kronor.

Läs mer: Miljardmarknaden som Apple först missade: Kvinnorna

-Vi har lagt fram den här specifika insatsen för att hjälpa startup-bolagen med likviditeten, säger Cédric O, Frankrikes digitaliseringsminister, till Radio Classique.

I Sverige har regeringen lagt fram flera åtgärder för att hjälpa svenska bolag att bekämpa coronakrisens ekonomiska effekter. Ett större krispaket, presenterat i förra veckan, innebär bland annat att företag kan ansöka om att få skjuta upp arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdeskatt som annars redovisas varje månad eller kvartal.

Läs mer: Zennströms Atomico miljardinvesterar i tyska Lilium

Tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna presenterade regeringen nyligen även ytterligare en insats, som innebär att Almi får tre miljarder kronor i kapitaltillskott. Detta för att kunna öka utlåningen till små och medelstora företag.

Regeringen: Vi får återkomma

Men näringsdepartementet vill inte kommentera det franska förslaget, eller säga ifall det finns planer på något liknande även här.

- Regeringen avser att återkomma om detta blir aktuellt även för Sverige, säger Sara Khatemi, pressekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan, till Ny Teknik.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt