Finska startupen vill ersätta din jobbmejl

2016-11-04 17:03  
Teamet bakom Jakamo. I mitten syns Jarl Matti Anttila, en av fyra grundare. Foto: Anssi Kumpula

Ett Facebook för industriföretag – fast utan kattklipp och semesterbilder. Det är målbilden för finska startupen Jakamo, som utvecklat en plattform som ska göra det lättare för industribolag att dela viktig information mellan varandra.

Jarl Matti Anttila och hans kollegor hade ett bekymmer – de ville snabbt kunna sprida information om ordrar, interna processer och FoU till sina samarbetspartners.

Problemet var bara att de inte kunde hitta en digital plattform som levde upp till deras krav.

– Då bestämde vi oss för att starta Jakamo. Målet då och nu är framför allt att göra det lättare för att industriföretag att kunna dela, ta emot och diskutera relevant info med sina leverantörer, säger Jarl Matti Anttila till Ny Teknik.

För att lyckas med att har Jakamo tagit fram en lösning med ett tiotal appar som finns tillgängliga via tjänsten och är skräddarsydda för olika delar av kommunikationskedjan för tillverkningsbolag – exempelvis när det gäller offertförfrågningar, information om pågående projekt och ett samlat bibliotek med dokument rörande verksamheten.

– I dag är den sortens information oftast spridd över flera plattformar, vilket leder till ett oändligt och tidskrävande mejlande mellan företagen för att få reda på saker som rör verksamheten eller projekt man har tillsammans. Det är inte ett effektivt sätt att arbeta.

Många företag använder i dag tjänster som Slack eller Yammer. Vad gör ni annorlunda än dem?

– Problemet som vi ser är att de inte erbjuder stöd för den sortens informationsprocessor som företag har mellan varandra. Vi ser oss egentligen inte som en sociala medier-tjänst heller, men har fått höra från kunder att vi är ett som ett Facebook för dem, fast utan alla kattklipp och semesterbilder.

Enligt Jarl Matti Anttila är Jakamos främsta konkurrenter i de sociala jättarna utan istället företagens extranät – och epost.

– Mejl utgör basen i många företags kommunikation i dag. Men ett problem som vi ser med epost är att är viktig information lätt kan försvinna, exempelvis när en medarbetare slutar och dennes mejlkonto avslutas. När det gäller extranät och den sortens portaler är många system saknar många system stöd för dubbelvägskommunikation. Det gör att det inte finns någon möjlighet att få till en diskussion mellan medarbetare eller partners.

Hur konkurrerar man med mejl? Det är en extremt etablerad kommunikationsform.

– En av våra största utmaningar är att visa för kunderna vilka problem som de faktiskt har i dag, och hur vi kan lösa det. Från början var det stundtals ganska svårt. Vi är lite som den fula ankungen – vi är varken ett renodlat crm-system eller processhanteringsprogramvara, vilket kunde göra det svårt för företagen att se nyttan. I dag är det betydligt lättare för oss, och mycket av det handlar om att våra kunder kan bjuda in sina egna partners. Nu har vi dessutom ett samarbete med Microsoft, som innebär att vår plattform i framtiden kommer kunna integreras med exempelvis Sharepoint, Office 365 och Skype for Business.

I dag har Jakamo ett 1 000 kunder i ett 40-tal länder. Bland annat dessa finns ABB, Valmet och finska Outotec.

– Norden är en viktig marknad, men på sistone har vi också växt i Indien och Kina. Tillväxten är organisk eftersom bolagen som redan använder tjänsten kan bjuda in sina samarbetspartners till plattformen, säger Jarl Matti Anttila.Hur många betalande kunder har ni?– Det är under tio procent i dag. Vårt främsta mål är att få in så många företag som möjligt på vår plattform. Jag är säker på att intäkterna kommer att komma efterhand.

Nu växlar Jakamo upp sin satsning på att nå ut till fler svenska företag.

– Vi har sett en stark tillväxt av svenska kunder under hösten. Jag tror att det har att göra med företagskulturen – svenska och finska företag är överlag mer inriktade på att samarbeta än vad företag i andra länder kan vara. Under nästa vecka åker vi till Elmia Subcontractor-mässan, som är ett av de bästa ställena att vara på om man gör programvara för tillverkare.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt