Bonde-startupen odlar på höjden

2016-11-22 13:52  

Odling möter ny teknik i Grönskas satsning på vertikala odlingssystem. Bolaget har nyss levererat sina första plantor – men målet är att göra Stockholm helt oberoende av importerade grödor.

Fröet till den svenska startupen Grönska såddes för två år sedan. Barndomsvännerna Robin Lee och Petter Olsson hade fått upp ögonen för vertikal odling, vilket i korthet innebär att grödorna odlas hyllor staplade på varandra istället för att planteras på marken.

Genom gemensamma bekanta kom Robin Lee och Petter Olsson i kontakt med Handelshögskolestudenten Natalie de Brun Skantz, som hade skrivit en längre uppsats om satsningar på vertikal odling som gjorts ibland annat New York.

De tre entusiasterna bestämde sig för att starta företaget Grönska, som i dag har börjat odla sina första grödor – basilikaplantor – i en nedlagd värmecentral i Hammarbyhöjden söder om Stockholm.

I anläggningen har Grönska byggt en lösning där plantorna placeras i ett slags hyllsystemet. Man använder sedan lysdioder och en särskild näringslösning för att få grödorna att växa.

Tekniken kallas hydroponisk odling, och används i dag i flera delar av världen – men Grönska blir nu det första svenska företaget att leverera grödor som har framställts med hjälp av metoden.

I slutet av förra veckan började startupen leverera basilikaplantor till den nya matvarukedjan Paradiset butik på Södermalm i Stockholm.

– Basilika lämpar sig utmärkt för vertikal odling eftersom plantorna max får vara kring 30 centimeter höga. Det är också en av de mest populära örterna i Sverige, säger Natalie de Brun Skantz.

I dag kan Grönska producera runt 700 basilikaplantor per månad i sin anläggning i Hammarbyhöjden, men planen för 2017 är att skala upp verksamheten, och att bygga en ny anläggning med kapacitet på runt 7 000 plantor per månad. Till år 2020 siktar startupen på att ha byggt en större lokal där det ska gå att skörda runt 50 000 plantor i månaden – allt från jordgubbar till pak choi.

– I dag flyger man exempelvis in sockerärtor från Kenya till Sverige. När vi kommer upp i en kapacitet på 50 000 plantor i månaden kan vi bli ett stabilt komplement till den importen av grödor som både är kostsam ekonomiskt och rent miljömässigt, säger Natalie De Brun Skantz.

Det finns flera miljömässiga fördelar med vertikal odling, framhåller Grönska. Eftersom odlingen sker på höjden blir möjligt att utnyttja ytor och lokaler i stadsmiljöer som i dag står oanvända, som den källarlokal som Grönska håller till i dag. När grödorna kan odlas nära staden minskar dessutom behovet av långa transporter.

Att plantorna växer i ett helt slutet system öppnar också för att man kan odla dem under hela året – och dessutom utan att använda olika bekämpningsmedel.

– Det här är bara början. Målet är definitivt att odla så många olika sorters örter, grönsaker, bär och frukter som möjligt i vårt odlingssystem.

Enligt Natalie de Brun Skantz kan vi nu börja se ett skifte där fler aktörer inom jordbruk börjar titta på hur man kan dra nytta av ny teknik för att effektivisera sin verksamhet – exempelvis genom att använda satellitdata för att kunna fjärranalysera markens odlingsegenskaper.

– I vårt fall gör tekniken det möjligt att kontrollera klimatet som grödorna växer i – vilket innebär att vi kan skapa de rätta förutsättningarna på ett betydligt enklare sätt. Det är betydligt svårare att göra när man odlar utomhus om man inte exempelvis genmanipulerar grödorna.

Ni har precis levererat era första basilikaplantor. Inom drygt år ska ni ha en anläggning som producerar 50 000 plantor i månaden. Hur ska ni lyckas med det?

– Planen är att utveckla ett system som är i princip helt automatiserat. Det är en viktig del för att kunna skala upp verksamheten och nå målet. Vi vill ha olika sorters grödor och varje ny typ av planta kräver sitt eget recept av klimat och belysning – vilket tar tid att utveckla. Tid och pengar är våra största utmaningar för att uppnå målet.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Grönska

Startår: 2014

Gör: System för vertikal odling i stadsmiljö.

Anställda: 3, på deltid.

Grundare: Natalie de Brun Skantz, Robin Lee och Petter Olsson.

Finansiering: Egen, samt pengar som bolaget fick när man vann en av regionfinalerna i Venture Cup våren 2016.

Övrigt: All odling sker i dag i en anläggning i Hammarbyhöjden i Stockholm, men till 2020 siktar bolaget på att byggt en jätteanläggning med kapacitet på 50 000 plantor/månad. Målet på sikt är att göra Stockholm helt oberoende av importerade grödor.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt