Ännu ett innovationspris till Organoclick

2008-05-09 13:18  
Organoclick. Från vänster Armando Córdova, Ashkan Ponya, Mårten Hellberg, Saeid Esmaeilzadeh, Jonas Hafrén.?? Foto: Martin Cejie

Nystartade stockholmsföretaget Organoclick, vars teknik bland annat kan minska råvaruåtgången i pappersförpackningar, utsågs på torsdagen till vinnare i årets upplaga av Innovation & Technology Award.

Bolaget är bildat av kemiforskare från Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Med hjälp av fettsyror ges nya egenskaper åt cellulosamolekyler. På så sätt kan papper göras vattenfrånstötande, och trä kan skyddas mot fuktskador. Men den kanske mest lovande användningen är att åtgången på råvaror kan minskas i en stor del av världens pappersframställning.

– Vi kan effektivisera mycket av pappersanvändningen inom de flesta pappersbruk. Att minska råvaruåtgången är ju mycket intressant för alla i den branschen, säger bolagets vd Mårten Hellberg.

– Vi hoppas ha första färdiga produkten ute 2009 och då tar vår omsättning fart.

I den form för tillväxt som bolaget har valt läggs stor tonvikt vid finansiering från kunder. Det ska hjälpa till att säkerställa att bolaget håller rätt spår i riktning mot dess framtida marknader. Det innovativa kundsamarbetet och den omedelbara lönsamheten var saker som tävlingsjuryn tog fasta på i sin prismotivering.

Varje år ges Innovation and Technology Award till vad som ses som Sveriges mest lovande nystartade företag. Priset är på 150 000 kronor, och bakom det står Stockholm Innovation and Growth (Sting) och KTH Innovation.

Organoclick fick tidigare i vår det prestigefyllda miljöinnovationspriset på 100 000 kronor från bland annat miljöteknikrådet Swentec, Nutek och Energimyndigheten.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt