Sökes: 33 heta unga teknikbolag till Sveriges bästa startup-lista

2017-12-12 14:10  

Jobbar du på Sveriges mest lovande teknikbolag? Siktar ni på att nå världsmarknaden? Nu är det dags att söka till nästa års 33-listan.

För elfte året i rad arrangerar Ny Teknik och Affärsvärlden 33-listan. Målet är det samma nu som vid starten 2008: Att lyfta fram nytänkande, unga svenska teknikföretag som har potential att bli morgondagens stora stjärnor.

Sådana som vågar tänka nytt, bryta regler och bana väg.

Och 33-listan har lyckats bra med att pricka rätt genom åren. Spotify, Izettle och Tobii – som satt i en källare på KTH första gången Ny Teknik träffade dem – är exempel på bolag som hamnade på 33-listan i ett tidigt skede, och nu har tagit steget ut i världen.

Nominera till 33-listan här!

Genom åren har det också skett flera uppmärksammade förvärv. Bland annat har Apple, Google och Microsoft köpt upp tidigare 33-bolag som Polar Rose, Limes Audio och Mojang. Det innebär att innovativ, unik teknik som har skapats av små bolag från Umeå i norr till Skåne i söder nu får betydelse för miljontals användare hos några av världens största teknikbolag.

– Jag törs säga att 33-listan är Sveriges bästa startup-lista. Vi ser tydligt att det är outsiders som har modet och förmågan att utmana och förändra hela branscher – inte minst i dessa tider av digitalisering. Det som är unikt är att bara bolag med egen innovation får en plats och att granskningen är gedigen och utförd av Sveriges bästa teknikredaktion. Entreprenörer och ambitiösa rebeller är otroligt viktiga om Sverige ska fortsätta ligga steget före, säger Per Danielson, Ny Tekniks chefredaktör.

Ett kriterium för att vara med på 33-listan är att bolaget inte ska vara listat på någon handelsplats. En färsk genomgång visar att det är totalt 25 tidigare 33-bolag som har tagit klivet in på börsen. Några av exemplen från 2017 är miljöteknikbolaget Climeon, augmented reality-företaget XM Reality och Unibap, som utvecklar maskinseende för industrirobotar.

Läs mer:

Läs mer: 33 nya vinnare tar plats på historiska listan

Sverige är näst bäst i världen på innovation, visar FN-organet World Intellectual Property Organisations mätningar. Men nyskapande idéer är inte enbart något som växer fram i Stockholm, Malmö och Göteborg, vilket 33-listan är ett tydligt bevis på.

Varje år ger sig Ny Teknik och Affärsvärlden ut på en startup-resa genom Sverige för att träffa lovande teknikbolag från olika delar av landet. Nu satsar 33-listan ännu hårdare. Under 2018 ökar därför 33-listanturnén från fyra till sex stopp.

I varje stad får tre bolag chansen att presentera sin idé för lokal jury bestående av investerare, experter och entreprenörer. Vinnarna i regionfinalerna är sedan garanterade en plats på 33-listan 2018.

– Men vi utökar inte bara antalet stopp, vi satsar även mer resurser internt. Fler reportrar är med och granskar och väljer ut bolagen på listan, säger Per Danielson.

Varför ska man söka till 33-listan?

– Här finns framtidens svenska storbolag, kommande börsbolag och regionala tillväxtbolag. Vill man ha en kvalitetsstämpel att visa upp för arbetstagare, investerare och kunder så ska man definitivt söka till 33-listan, säger Per Danielson.

Det här krävs för 33-listan

För att få komma med på listan krävs att företaget:

Är baserat på en egen innovation.

Är max sju år, det vill säga startat 2011 eller senare enligt Bolagsverket.

Ej är noterat på någon form av handelsplats.

Ett företag kan vara med på 33-listan max tre gånger.

Nomineringarna granskas av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden som också utser de slutliga vinnarna.

Sista dagen att nominera är den 14 februari 2018.

Så nominerar du

Nu vill vi ha din hjälp att hitta Sveriges mest lovande unga teknikföretag.

Har du förslag på ett bolag som borde vara på 33-listan 2018?

Gå in på nyteknik.se och nominera!

Adress: nyteknik.se/nominera33

Kalle Wiklund

Mer om: 33-listan Startup

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt