Shortcut Labs skapar genväg till mobilen

2015-05-08 16:16  
Pranav Kosuri, till vänster och Joacim Westlund vd för Shortcut Labs med en "Flic". Foto: Jörgen Appelgren

33-LISTAN. Aktivera överfallslarmet, sätt på favoritmusiken eller ring en taxi med en knapptryckning. Shortcut Labs har skapat en fysisk knapp som fjärrstyr mobilen.

Tänk att du sitter på cykeln och vill sätta på favoritspellistan på Spotify. Istället för att krångla fram mobilen ur fickan trycker du bara på en grön knapp på styret och musiken drar i gång.

På samma sätt kan den lilla programmerbara knappen från Shortcut Labs användas för att styra belysningen och andra funktioner i hemmet, som avtryckare för mobilkameran eller som snooze-knapp till mobilens alarm.

Kampanjen på Indiegogo, en sajt för gräsrotsfinansiering, har hittills gett företaget drygt sex miljoner kronor, nästan tio gånger mer än förväntat. Det har också gett enorm uppmärksamhet, och förslagen på vad man kan använda knappen till väller in från intresserade över hela världen.

Knappen drivs med batteri och kommunicerar med hjälp av Bluetooth. Det kan verka simpelt, men bakom design och programvara ligger mycket arbete.

– Knappen måste vara tålig och tillräckligt attraktiv för att männi­­skor ska vilja sätta upp den på väggen. Dessutom måste den vara pålitlig och ha lång livslängd, säger vd:n Joacim Westlund.

Bland de företag som redan inlett ett samarbete finns Spotify och Logitech. Produktionen är i gång och de första knapparna ska skeppas i slutet av april.

Shortcut Labs

Gör: Knapp som styr mobilen.

Ort: Stockholm.

Startår: 2013.

Anställda: 11.

Omsättning 2014: ca 3 Mkr.

Riskkapital: i.u.

Huvudägare: Grundarna.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt