Så här tacklade ÅF bristen på kvinnliga ingenjörer

2018-05-18 15:30  

Under en månads tid skrev teknikkonsulten ÅF bara anställningsavtal med kvinnor. Något som väckte lagom mycket debatt – och gav resultat, enligt hållbarhetschefen Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabuni är för de flesta känd som före detta FP-minister i regeringen Reinfeldt med ansvar för bland annat jämställdhet och integration. Hon var länge aktiv motståndare mot kvotering som en metod för att komma tillrätta med könsobalanser inom näringslivet men svängde delvis mot slutet av sin ministerkarriär.

I veckan var hon en av huvudtalarna på Ny Teknik och Affärsvärldens finalevent för 33-listan.

Sedan 2013 är hon hållbarhetschef på teknikkonsultföretaget ÅF. Ett av uppdragen är att göra ÅF mer jämställt. När hon började var 21 procent av medarbetarna kvinnor. Bland cheferna var motsvarande siffra 16 procent. En ny målsättning sattes upp: 30 procent kvinnor på alla nivåer år 2020.

Läs mer: Hon har drömjobbet på Tesla

Problemet är inte att kvinnor saknar karriärambitioner eller drivkraft att med hjälp av innovation förändra samhället, enligt Nyamko Sabuni. Problemet är i stället att människor tenderar att leva upp till omgivningens förväntningar. Om samhället inte förväntar sig att kvinnor ska leda den tekniska utvecklingen tenderar det att bli så också.

Ladies Month för jämställdhet

För att öka andelen kvinnliga sökande införde ÅF något de kallade för Ladies Month. Under en månads tid skrevs endast anställningsavtal med kvinnor. Tilltaget anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Då skrattade jag faktiskt eftersom jag själv var med och skrev lagen. Jag visste precis var gränsen gick, säger hon.

Av somliga tolkades Ladies Month som att företaget inte anställde män över huvud taget. Men formuleringen nämnde alltså bara att de endast skrev anställningsavtal med kvinnor under den aktuella månaden. DO kritiserade kommunikationen kring kampanjen men inte själva åtgärden i sig.

Läs mer: Teknikchefen: Fler kvinnliga förebilder behövs i branschen

Ett medvetet och smått cyniskt pr-knep eller en kraftfull markering för att visa hur viktigt målsättningen av fler kvinnor var? Det får vara upp till var och en att bedöma. För ÅF ledde det i alla fall till att antalet kvinnliga sökande ökade. Och de kompetenta män som sökte under Ladies Month fick chansen att skriva kontrakt de också – men först några veckor senare.

– Någon kommer alltid tycka att det du gör är fel. Men så länge det är rättvist och ger resultat gör det inget. 80 procent för och 20 emot är en bra balans, säger hon.

Johan Kristensson

Mer om: ÅF 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt