Roboten tar över golvläggningen

2016-10-27 06:00  

33-LISTAN. Ny Tekniks turné till Sveriges unga, heta startupföretag fortsätter. En hantverkarrobot, ett smart armband och nyskapande 3d-bygge står på tur.

Roboten lägger golv

I Linköping 27 mil bort har utvecklingen av autonoma system börjat ta fart. På inkubatorn Lead i Mjärdevi Science Park finns startupen Cbot, som siktar på att revolutionera byggbranschen med mobila seende robotar som arbetar på byggarbetsplatser.

Cbots första produkt är en robot som kan lägga golvplattor helt automatiskt.

– Byggbranschen omsätter globalt drygt 3 000 miljarder dollar varje år, och är fortfarande till stor del manuell. Det ska Cbot ändra på, säger Robert Söderberg, en av fyra grundare.

Alla fyra grundarna har lång erfarenhet av att utveckla autonoma robotsystem för bland annat tillverkningsindustrin. Den nya maskinen är i grund och botten en mobil robot som kan plocka plattor från pall och sedan placera ut dem på en golvyta med hög precision.

– Golvläggningen har pekats ut som det första området att kunna automatiseras inom bygg. När vi tittade på vad andra tidigare försök fallerat på, handlade det till stor del om våra expertområden – datorseende, maskinintelligens och beröringsfri mätteknik, säger Fredrik Viksten, medgrundare.

Läs mer: Fler artiklar om 33-listan

Golvläggning är i dag både slitsamt – ett arbetslag transporterar i snitt 13 ton plattor per dag – och ställer relativt höga krav på personalen, vilket gör det svårt att få tag i medarbetare.

– Vår robot kan lösa arbetskraftsbristen, förbättra arbetsmiljön och öka produktiviteten. I ett första steg riktar vi in oss på bolag som regelbundet lägger större golv, från 1 000 m och uppåt, – exempelvis i köpcentrum.

Från och med februari kommer Cbot erbjuda en tjänst där man hyr ut maskin och operatör. Planen är att börja sälja en färdig produkt under fjärde kvartalet 2017.

– Vi kommer att göra en begränsad marknadsintroduktion tills systemet är testat och sedan vända oss till en internationell marknad. Vi är helt övertygade om att det här är en bransch som är redo att förändras, säger Robert Söderberg.

Armbandet styr leken

Spel och wearables, kroppsnära teknik, är två ständigt heta områden i teknikvärlden. Startupen Lifee, även de ett Leadbolag i Linköping, kombinerar dessa i enda produkt – ett aktivitetsarmband anpassat för barn.

– Utmaningen för oss är att armbandet ska vara roligt att använda – det är inte bara en nyttoprodukt. Det gjorde att det kändes naturligt att blanda in spelmoment, säger Tomas Ahlström, en av grundarna.

På ett av skrivborden på Lifees lilla kontor på Lead ligger flera färgglada, 3d-printade prototyper av företagets spelarmband. Testmodellerna är tillverkade i enklare plast, men innehåller all teknik – bland annat en accelerometer – som behövs för att mäta hur mycket barnen rör sig. På ovansidan av armbandet finns tre rgb-dioder. Lyser lamporna grönt, har målen nåtts för dagen – rött betyder att det är dags att ge sig ut och leka lite mer.

– Enkelt är bra – det betyder att den är lätt att komma i gång med och lätt att använda, säger Hanna Johansson, vd.

För att addera ytterligare ett motivationslager har Lifee utvecklat ett mobilspel som ska användas tillsammans med armbandet. Spelkonceptet kretsar kring så kallade spirits – ett slags väsen som barnen kan samla på och sedan träna upp. Ju mer aktiva barnen är, desto starkare blir deras spirits.

– Att det finns en fysisk koppling mellan spelet och vardagsaktiviteter gör att det nästan blir lite magiskt för barnen, säger Tomas Ahlström.

I september antogs Lifee till Stings nya entreprenörsprogram för unga spelbolag, Test Drive Game. Nu väntar en rad workshops med nio andra uppstartsbolag – och en pristävling på 10 000 kronor.

– Vi började som hårdvaruföretag. Att vi kom med i Stings accelerator visar att omvärlden uppfattar oss som ett spelbolag numera.

Bolaget planerar att skicka ut en liten testserie av sina armband under nästa år. Men när den färdiga produkten kan släppas är inte klart än.

– Vi siktar på att ligga i samma prisklass som en legolåda, ungefär, säger Tomas Ahlström.

3d-bygge med drönarehjälp

Några som har lämnat inkubatorn Lead är Spotscale i Linköping. Bolaget har utvecklat en teknik som använder fotografier tagna av drönare för att skapa avancerade 3d-modeller av hus och bebyggda miljöer. Modellerna kan sedan anpassas för cad-program, 3d-skrivare och virtual reality-teknik, till exempel. Det gör Spotscale populärt bland arkitekter och byggföretag, som kan se hur nya byggnader kommer att passa in i miljön innan de står färdiga.

Bolaget startade 2013 av Ludvig Emgård, med bakgrund hos 3d-företaget C3 Technologies (som varit med på 33-listan) som enligt rykten såldes till Apple 2011. I dag är Spotscale åtta anställda som sitter i ett rymligt kontor i en ombyggd sekelskifteslägenhet i centrala Linköping.

Läs mer:

Läs mer: ”Alla vill jobba med en vinnare”

Det är bråda dagar när Ny Teknik hälsar på. Sedan i somras har Spotscale arbetat intensivt med vad som ska bli nästa stora grej för bolaget: En helt molnbaserad version av deras 3d-programvara.

– Det här är en naturlig utveckling. Det är ofta klumpigt för användarna att behöva ha programvara installerad på sina datorer, säger webbutvecklaren Pablo Jomer.

Molntjänsten betatestas just nu av drönarpiloter världen över. Under besöket får vi bland annat se ett projekt där en aktiv vulkan i Sydamerika kartlagts. Drönaren har samlat in tusentals och åter tusentals bilder, som sedan fogats samman till en 3d-modell med imponerande detaljrikedom.

– I nuläget har vi hunnit med 14–15 projekt i Sydamerika, Tyskland och Sverige, säger Mikael Jonsson, utvecklare.

– Vi håller fortfarande på att testa den. Sedan finns det en hel del kvar att göra med betalmodellen och användargränssnittet innan vi släpper den skarpt.

Läs mer:

Läs mer: Drönare fångar in modellen av slottet

Fotografering från drönare är dock omtvistat i Sverige. I förra veckan kom en ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen som drönarbranschen i praktiken anser blir ett totalförbud mot kommersiell fotografering från drönare – ett hårt slag för bolag som Spotscale. Men företagets vd Ludvig Emgård ser på domen med tillförsikt:

– Det är väldigt tråkigt att ett tidigare föregångsland som Sverige med myndigheter som omfamnat tekniken nu drabbas av ett stort bakslag. Men det är troligt att drönarpiloterna kommer att flyga snart i Sverige igen, eftersom såväl politiker som näringslivet och journalister vill skynda fram en ny lag, eller hitta andra vägar fram för drönarnas nytta i samhället.

 

Kraven på bolagen på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista

För att kunna vara med på 33-listan krävs att företaget:

Är baserat på en innovation.

Är max sju år, det vill säga startat 2010 eller senare.

Ej är noterat på någon form av handelsplats.

Ett företag kan vara med på 33-listan max tre gånger.

Vill du nominera ett företag? Gå in på: nyteknik.se/startup/ 33-listan/nominera

Datumen att hålla koll på för 33-listan 2017

Turné 2017

Linköping 7 februari.

Umeå 8 februari.

Göteborg 14 mars.

Malmö 15 mars.

Final

Stockholm 4 april.

Kalle Wiklund

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt