Räddar kor från juverbesvär

2012-04-17 18:30  

Varför behövs värmekameror och smarta algoritmer i ladugården? För att snabbt upptäcka mastit, en sjukdom som kostar hundratals miljoner kronor årligen enbart i Sverige.

– Vi löser mjölkbondens absolut största problem, säger Ellinor Eineren, vd på Agricam i Linköping.

Problemet stavas mastit, juverinflammation, en åkomma som är svår att diagnosticera på ett tidigt stadium. För kons del orsakar sjukdomen svåra smärtor. För lantbrukaren betyder det stort ekonomiskt bortfall när den drabbade kon måste tas ur produktion och i värsta fall slaktas. Enbart i Sverige går 400 miljoner kronor till spillo varje år på grund av sjukdomen, enligt Agricam.

Det problemet vill företaget lösa med sitt patenterade helautomatiska system som kon passerar varje gång hon ska mjölkas. Kossan identifieras med rfid, och två värmekameror mäter juvrets yttertemperatur på vardera sidan. Algoritmer jämför värmekurvan med just den här kons tidigare värden för att upptäcka förstadier till mastit. Då går larmet till lantbrukaren som i bästa fall kan häva sjukdomen genom att mjölka ur juvren oftare eller kanske behandla med liniment.

Nu i april installeras systemet i den första ladugården i Östergötland. Ellinor Eineren berättar om ett stort intresse för tekniken bland svenska mjölkbönder.

– Vi börjar i Sverige och planerar att göra en internationell satsning om två år. Vi har redan fått förfrågningar från andra länder, exempelvis Ukraina och Nya Zeeland.

Företaget har även planer på att vidareutveckla tekniken för att övervaka såväl andra djur som växter.

Agricam

Gör: Upptäcker inflammationer

Ort: Linköping.

Startår: 2010.

Anställda: 11

Omsättning 2011: 0,05 Mkr.

Riskkapital: 3,3 Mkr

Huvudägare: Grundarna, Hushållningssällskapet, Innovationsbron.

Så gjorde vi 33-listan

Vinnarna har valts ut bland  250 nominerade företag av Affärsvärldens och Ny Tekniks redaktioner.

För att få vara med på listan ska företaget:

  • Utveckla en produkt eller tjänst kring en innovation.
  • Ha stor internationell potential.
  • Vara Sverigebaserat.
  • Vara max sju år (startår 2005 eller senare).
  • Ej vara börsnoterat.
  • Samma företag får vara med max tre gånger på listan.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt