Nu ska företagen till årets 33-lista sållas ut

2018-03-15 06:58  

Arbetet med att ta fram årets 33-lista går nu in i ett intensivt skede. Cirka 200 svenska startupbolag ska utvärderas.

För elfte året sammanställer Ny Teknik och Affärsvärlden 33-listan, med målet att gallra fram de 33 hetaste svenska startupbolagen. Tidigare listor har rymt framgångssagor som Truecaller, Spotify och Yubico.

Nomineringstiden för årets lista stängde den 14 mars. Reportergruppen som ska ta fram årets lista har nu hundratals bolag att nagelfara.

– Jag vet inte om det är nomineringsrekord men vi har runt 200 företag att gå igenom. Jag har läst nomineringarna som företag och personer har skickat in. Kvaliteten är hög skulle jag säga, säger Per Danielson, chefredaktör på Ny Teknik.

Läs mer: Fem startuper: Så får vi fart på innovationerna

Han påpekar att det finns flera orsaker till att fokusera på de nystartade teknikföretagen.

– Dels för att den svenska startupscenen har stor betydelse för skapandet av nya jobb och är grunden för framtida svenska storbolag. Men även för att vi ser att etablerade jättar är allt mer beroende av idéer från startups för att själva kunna hänga med i digitaliseringen.

En av reportrarna i gruppen är Anders Thoresson. Han har varit med ända från start och detta blir alltså den elfte listan han är med och tar fram. Han tycker att årets startfält innehåller såväl styrka som bredd.

– Det är mycket it, precis som de senaste åren. Men också en hel del bioteknik- och energibolag, samt ytterligare en del tekniknischer representerade, säger han.

Arbetet med att välja ut listan innebär intervjuer med bolagens företrädare, analys av teknik och ekonomiska förutsättningar samt samtal med branschexperter för att validera den tekniska lösningens potential.

Läs mer: 33 nya vinnare tar plats på historiska listan

Det finns flera vägar in på listan. Dels genom nominering men också genom en tidigare placering. Ett bolag kan placera sig på listan max tre gånger. Det funkar dock inte att leva på gamla meriter – nya kliv måste ha tagits i utvecklingen för att återigen platsa på listan.

18 bolag kommer att väljas ut att presentera sin affärsidé vid något av de sex turnéstopp 33-listan gör runt om i landet (se faktaruta). En jury väljer ut sex vinnare som direktkvalificerar sig in på listan. Övriga 27 bolag väljer reportergruppen från Ny Teknik och Affärsvärlden ut.

Att man inte direktkvalificerade sig vid något av turnéstoppen innebär inte att slaget är förlorat. Det går fortfarande att ta sig in som ett av de 27 utvalda bolagen.

– Men oavsett vilken väg ett bolag tar in på listan är det samma grundkriterier som gäller: Det ska vara en affärsidé som baseras på en egen teknisk innovation, och bolaget ska dessutom vara yngre än sju år och vara onoterat, säger Anders Thoresson.

Vad skiljer 33-listan från andra liknande listor?

– Att vi lägger så stor vikt vid den egna tekniken. Det räcker inte att vara ett framgångsrikt bolag som baserar sin affär på teknik som har utvecklats någon annanstans, säger han.

Finalen äger rum i Stockholm den 16 maj. Då presenteras alla 33 bolag som har tagit sig in på listan. Dessutom utses en publikvinnare.

33-listan lyfter fram lovande teknikbolag

Bolagen väljs ut av en reportergrupp. För att komma med på listan krävs att företaget:

  • Är baserat på en innovation
  • Är max sju år, det vill säga startat 2011 eller senare enligt Bolagsverket
  • Ej är noterat på någon form av handelsplats
  • Ett företag kan vara med på 33-listan max tre gånger

 

Turnéstopp:

  • Malmö: 13 april
  • Linköping: 18 april
  • Göteborg: 19 april
  • Umeå: 26 april
  • Uppsala: 27 april
  • Finalen äger rum i Stockholm den 16 maj.

Johan Kristensson

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt