Här är Sveriges hetaste teknikbolag 2014

2014-04-01 18:01  

De är unga, tänker nytt och vågar utmana. För sjunde året i rad har Ny Teknik och Affärsvärlden utsett Sverige 33 hetaste teknikbolag.

Utanför Simrishamn har företaget Simris Alg byggt ett växthus för att odla alger som ger omega-3. På KTH-området mitt i Stockholm bygger företaget  Exeger en fabrik för tillverkning av solceller.  Det är bara två exempel på nya, svenska företag som siktar på världsmarknaden för sina produkter.

För sjunde gången utser vi på Ny Teknik och Affärsvärlden Sveriges mest lovande unga teknikbolag. Som vanligt har det varit ett svårt jobb att välja ut de 33 vinnarna. Drygt 200 kandidater har slagits om platserna. Kriterierna för att få vara med är att företaget är max sju år, baserat på en teknisk innovation med stor internationell potential.

Några känner du igen från förra året – ett bolag får vara med upp till tre gånger på listan. Men de flesta – 20 stycken – är nykomlingar.

Det allra yngsta har fått en riktig rivstart. Disruptive Materials grundades så sent som i somras kring ett nytt, extremt poröst material, upptäckt av en slump på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Företaget vann sin plats på 33-listan vid den regionala finalen i Uppsala.

Ytterligare tre bolag utsågs under 33-listans turné ute i landet. Arccore, som utvecklar programvaror med öppen källkod för att styra elektronik i fordon, tog hem segern i Göteborg. I Lund segrade Avidicare med ett smart ventilationssystem för operationssalar som minskar risken för infektioner.

I Linköping vann medicinteknikbolaget Amra med en exakt analysmetod för kroppens fett och muskler.

För Amras vd Tommy Johansson blir det tredje gången på 33-listan. Två gånger hann kartföretaget C3 Technologies, där han var vd, vara med innan det blev uppköpt för miljardbelopp.

Begreppet serieentreprenör är sedan lång tid etablerat i Silicon Valley. Tommy Johansson har sällskap av fler på årets 33-lista.

Jan Erik Solem som var med på den allra första 33-listan med Polar Rose, ett företag som utvecklade teknik för ansikts-igenkänning. Efter tre år som anställd hos Apple i USA, som köpte Polar Rose 2010, är han tillbaka på 33-listan med sitt nya företag Mapillary. Målet är att med allmänhetens hjälp fotografera varje plats på jorden.

En annan serieentreprenör, och en av 33-listans verkliga veteraner, är Bo Hammarlund. De senaste nio åren har han startat tolv nya teknikbolag.

Syftet med 33-listan är att lyfta fram de bolag som kan bli fram-tidens mångmiljardföretag och exportsuccéer. Spelbolaget Mojang är ett makalöst exempel. Under förra året, som var företagets tredje verksamhetsår, uppgick omsättningen till två miljarder kronor och vinsten till drygt 800 miljoner. Med sådana siffror har bolaget helt enkelt blivit för stort för 33-listan.


Här är årets succébolag som lyckades ta sig in på 33-listan 2014:


Arccore – Programvara för fordonselektronik.

Advanced MR Analytics (Amra) – Exakt fettmätning.

Anolytech – Miljövänlig bakteriedödare.

Avidicare – Renrum för operationssalar.

Burt – Dataanalys för mediesektorn.

Disruptive Materials – Material med rekordstor ytarea.

Excillum – Skarpare röntgen.

Exeger – Billiga solceller.

Findity – Digital kvittohantering.

Flightradar24 – Tjänst för flygspårning.

Gavagai – Självlärande textbaserad dataanalys.

Intuitive Aerial – Flygande kamerastativ.

Izettle – Mobil blir betalkortsterminal.

Limes Audio – Bättre ljud.

Mapillary – Samlar platsbilder globalt.

Now Interact – Förutspår köpbeteende.

Optistring Technologies – Effektiva solcellsomriktare.

Ossdsign – Implantat för benläkning.

Q-linea – Snabb-id för sjukdomsalstrare.

Reformtech – Miljövänlig kupévärmare.

Schemagi – Optimerar komplexa scheman.

Senionlab – Positionerar mobiler inomhus.

Sensic – Gassensor i kiselkarbid.

Simris Alg – Omega-3 från odlade alger.

Sol Voltaics – Nanotrådar för solceller.

Tajitsu Industries – Dataanalys för kundlojalitet.

Teenage Engineering – Högtalare för molnet.

Thingsquare – Plattform för prylarnas internet.

Tictail – Plattform för nätbutiker.

Trialbee – Webbaserad patientrekrytering.

Truecaller – Användarskapad, global telefonkatalog.

Volumental – 3d-modeller enkelt.

XM Reality – Expertstöd på distans.

Marie Alpman

Mer om: Ledare 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt