Exeger: Laddar prylarna med ljus

2014-04-01 18:00  

Tänk att slippa behöva leta laddare till alla elektronikprylar. Med Exegers solceller räcker det med inomhusljus för att ladda läsplattor och mobiltelefoner.

Det senaste året har Exeger fått 60 miljoner i lån från Energimyndigheten och ytterligare 75 miljoner i riskkapital från bland annat det börsnoterade fastighetsbolaget Wallenstam.

För pengarna bygger Exeger en solcellsfabrik i Stockholm. Solcellerna är av en ny generation som kallas Grätzel efter den schweiziska upphovsmannen. De är billiga, tunna och böjliga och kan sitta på plast, glas eller plåt.

Grätzelsolceller har länge pekats ut som en lovande teknik eftersom de kan göras av billiga råvaror och ger ström även i dåliga ljusförhållanden, till exempel inomhus.

Att massproducera dem har visat sig svårare än väntat. Problem som Exeger anser sig ha löst. Den största förbättringen ligger i de ledande skikt som används för att få ut strömmen ur cellen.

– Det är vår stora innovation som gör att vi kan öka den aktiva ytan med 30 procent, säger vd:n och grundaren Giovanni Fili.

Parallellt med  solcellerna för elektronikprylar jobbar Exeger vidare med det som var företagets ursprungliga idé: halvgenomskinliga solceller för fönster. Här ligger företagets innovation i ett extra reflekterande skikt av fotoniska kristaller som ökar verkningsgraden.

Exeger

Gör: Billiga solceller.

Ort: Stockholm.

Startår: 2009.

Anställda: 27.

Omsättning 2013: 0,02 mkr.

Riskkapital: drygt 100 mkr.

 Huvudägare: Grundarna, Fasadglas Bäcklin, Wallenstam.

Marie Alpman

Mer om: Exeger 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt