33-listan: Billig el från spillvärme segrade i Linköping

2016-02-02 18:35  

Med ett effektivt system för att göra el av spillvärme tog Againity en plats på 33-listan vid regionfinalen i Linköping på tisdagskvällen.

Massor av energi går till spillo som värme. Againity har utvecklat ett system som tar hand om värmen och gör om den till el.

Bolaget fick så sent som i söndags sin första stora order från Kenya värd 37 miljoner kronor. Där ska Againitys system användas för att göra el och värme av sopor.

– Vi gör deras soptipp till en lönsam affär, säger David Frykerås, grundare och företagets vd.

Tekniken för att omvandla värme till el bygger på en så  kallad organisk rankincykel, där ett arbetsmedium förgasas med hjälp av spillvärme. Gasen expanderas sedan i en turbin, som i sin tur driver en elproducerande generator.

Tekniken är inte ny och det finns flera konkurrenter på marknaden, men Againity gör det billigare och enklare tack vare en egenutvecklad, patentsökt turbin.

I delfinalen i Linköping tävlade de mot de båda Linköpingsbolagen Wematter och Spotscale.

Wematter har på kort tid utvecklat en egen 3d-skrivare för komponenter i plast med hög hållfasthet. De två första skrivarna är nu på väg ut till kunderna där utskrifterna säljs som en tjänst.

Spotscale har specialiserat sig på extremt verklighetstrogna 3d-modeller av byggnader och hela kvarter där till exempel arkitekter kan se hur nya byggnader passar in i miljön.

Under tävlingen gällde det att imponera på juryn genom att sälja in sitt bolag på en minut. Utöver den så kallade säljpitchen så intervjuades företagen av juryn.

Både Wematter och Spotscale har fortfarande chansen att ta en plats på 33-listan som presenteras tisdag 12 april på Münchenbryggeriet i Stockholm med start kl 17.

I morgon onsdag 3 februari avgörs 33-listans andra regionala final i Luleå.

Läs om vinnaren på nyteknik.se.

Detta är 33-listan

33-listan är Ny Teknik och Affärsvärldens årliga lista över unga, lovande teknikföretag.

I år görs listan för nionde gången.

Till årets lista har vi fått drygt 200 förslag fram till att nomineringstiden gick ut den 17 januari

Kriterierna för att få vara med på listan är att företaget är:

  1. Max sju år dvs första verksamhetsåret 2009 eller senare. 
  2. Baserat på en innovation med potential att förändra spelreglerna i sin bransch och med stor internationell potential.
  3. Sverigebaserat.
  4. Ej noterat på någon börslista.
  5. Ett företag får vara med på listan max tre gånger.
  6. Företagen som kommer med listan väljs ut av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden.
  7. Undantagen är de företag som vinner de regionala finalerna i Malmö, Göteborg, Luleå och Linköping. På varje ort tävlar tre företag om en plats på 33-listan. Vinnaren utses av en jury.
  8. I Linköping bestod juryn av: Ewa Groppfeldt, strategisk affärsutveckling, Dustin Group, Göran Felldin, styrelseordförande, Runway Safe, samt Marie Alpman, Ny Teknik.

 

Marie Alpman

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt