33-bolaget ska göra Ericssons kontor smartare

2017-08-07 06:00  
Ericssons huvudkontor i Kista utanför Stockholm Foto: Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå

En affär med Ericsson innebär att Senions teknik för inomhuspositionering tar steget från galleriorna in på kontoret. ”Ett genombrott för oss”, säger 33-bolagets vd.

Utomhus är vi vana vid ganska exakt positionering i våra mobiler, men inomhus är det värre. Linköpingsbolaget Senion löser problemet.

Genom att kombinera sensorerna som finns i en mobiltelefon – kompass, gyroskop och accelerometer – beräknar Senion var du befinner dig med hjälp av en metod som kallas död räkning.

Metoden bygger på att om man vet hur länge, hur fort och åt vilket håll man har förflyttat sig från en viss punkt, så är det också möjligt att säga var man befinner sig.

Tekniken används i dag i gallerior, sjukhus och köpcentrum i drygt 30 länder. Innovationen gav bolaget en plats på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan både 2014 och 2015.

Nu kan Senion lägga till två viktiga namn på sin lista över kunder: Dubai Mall och Ericsson, som bygger in positioneringstekniken i sitt huvudkontor i Kista utanför Stockholm.

I Dubai ska Senions lösning bli en del av det enorma köpcentrumets officiella app. Tekniken gör det möjligt att analysera människoflöden och att skicka notiser med erbjudanden till besökare som passerar i närheten av specifika butiken, till exempel.

– I ett köpcentrum som är så stort och populärt som Dubai Mall kommer dessa verktyg att förändra hur folk säljer, men också köper varor. Det här öppnar också en helt ny marknad för oss i Dubai, säger Christian Lundquist, vd och medgrundare av Senion.

Affären med Ericsson har en stor betydelse för Senion. "Det är ett genombrott", är orden som Christian Lundquist själv väljer för att beskriva avtalet.

Sedan starten har Senion haft gallerier och köpcenter i sitt sökarljus. Men under förra året började Linköpingsföretaget att titta på ett nytt affärsområde: kontorsbyggnader.

– Affären med Ericsson är mycket viktig för oss. Lösningar som används bygger på samma plattform, tekniskt sett. Men vi levererar helt olika användningsområden till slutkunderna hos Dubai Mall och Ericsson.

På Ericssons huvudkontor i Kista ska Senions positionersingslösning inte användas för att mäta människoflöden bland de 4 000 medarbetarna på 20 våningar i fyra byggnader.

Istället har tekniken byggts in i en medarbetarapp. Där ska den användas till att lösa ett vardagsproblem som många brottas med: Att hitta ett ledigt konferensrum.

– Det finns både ett ekonomiskt men också ett mänskligt intresse för Ericsson att effektivisera vardagen på det sättet, säger Christian Lundquist.

Hos Ericsson är man övertygade om att det nya systemet kommer att betala sig själv, enbart genom de tidsbesparingar som tekniken ger.

– Initialt kommer vi att fokusera på produktivitetsförbättringar åt våra anställda. Att hitta lediga rum kommer inte längre att vara ett problem och många nya användningsområden kommer att undersökas, säger Magnus Arlidsson, Global Head Application Platform för IoT på Ericsson.

Kontorslösningen hos Ericsson nu ska börja använda har designats av Senions partner Flowscape, som har integrerat Linköpingbolagets positioneringsteknik i sin plattform.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt