ANNONS FRÅN UNIVRSES

Sveriges nya experter på maskininlärning och datorseende

Ricky Helgesson, vd. Foto: Adrian Beck

Industrin skriker efter kompetens inom datorseende och maskininlärning. Nystartade specialistföretaget Univrses har redan tunga kunder och nu vill de hjälpa fler aktörer att ta steget in i framtiden.

Publicerad Uppdaterad

Univrses har en kompetensnivå som annars bara lärosäten brukar stoltsera med. Samtidigt är de lösningsfokuserade snarare än forskningsfokuserade. Bolagets grundare, Ricky Helgesson, drev tidigare ett konsultbolag men insåg att det fanns ett glapp som behövde fyllas, vad gäller positionering av kamerabaserade system.

Det var så Univrses startades ­ ur insikten om att det behövdes bättre positioneringslöningar, just då inom AR och VR. Bolaget har därifrån byggt en stabil plattform med tolv anställda experter, till större delen doktorer inom datorseende och maskininlärning.

– Jag pratade med universitet runtom i världen och konstaterade att det mycket riktigt fanns en lucka här. Samtidigt behövs den här teknologin för alla typer av industrier. Det kan handla om att positionera en bil på vägen eller att en robot ska kunna känna av sin position för att kunna plocka och lämna av delar i en monteringsprocess, säger Ricky Helgesson.

Arbetet med positionering resulterade i en lösning som bolaget licensierade ut, vilket bidrog till att Univrses kompetens snabbt blev efterfrågad inom närliggande områden. De samarbetar nu med flera tunga, svenska partners som är i behov av lösningar för ”deep learning” och ”computer vision” för självkörande fordon:


– Det är jättekul att vi i Sverige positionerar oss för att bli marknadsledande inom mjukvara för självkörande fordon. Vi har precis rätt styrkor för att ta fram specialiserade lösningar för den typen av applikationer. För att få folk att sätta sig i en självkörande bil behövs en tillit till säkerheten. Inom det området finns i dag flera svenska bolag som är väl positionerade och som vi har förmånen att samarbeta med, säger Ricky Helgesson.

Univrses teknologi kan tillämpas inom en rad områden, som robotik. Samtidigt är efterfrågan på lösningar för självkörande fordon enorm ­ oavsett om det gäller lastbilar, bussar, tunga arbetsfordon i exempelvis gruvmiljö, eller om det gäller personbilar. Univrses lösningar kan användas för att identifiera vägen, identifiera och följa rörliga objekt, beräkna rörelsen av fordonet på vägen och mycket annat. Det är också viktigt att förstå avsikterna hos andra bilar eller rörliga objekt, att läsa av trafikskyltar och hantera situationer som uppkommer.

– Om man jämför med exempelvis flygplan, som i sig är mer avancerade maskiner än bilar, är det ändå förhållandevis lätt att styra dem autonomt. Planen följer givna flygrutter och signalkvalitet är förutsägbar. Bilarna har en mycket mer utmanande miljö. Det finns mängder av dåliga trafikanter på vägarna, folk somnar vid ratten och fotgängare kan plötsligt gå ut i gatan, säger Ricky Helgesson.

Univrses målsättning framåt är tydlig:

– Vi är redan marknadsledande i Sverige och ska fortsätta att bygga det kompetenscentrum som vi har utvecklat inom datorseende och maskininlärning. Vi har resurser för att ta på oss industriprojekt inom våra unika kompetenser och växer organiskt med experter för att möta marknadens efterfrågan, eftersom allt fler bolag i de flesta branscher har behov av dessa lösningar, avslutar Ricky Helgesson.

www.univrses.com

Fakta:

Företag: Univrses AB.

VD: Ricky Helgesson.

Anställda: 14.

Nationaliteter: 5.

Kontor: Södermalm i Stockholm.

Fokus: Datorseende och Maskininlärning.

Fordon: Utvecklar mjukvara för självkörande fordon.

Glädje: Att lösa komplicerade problem.

Vision: Globalt kunskapscen- trum inom datorseende och maskininlärning.

Rekrytering: Bara de allra bästa

Metod: Deltar på alla viktiga konferenser, läser nya whitepapers kontinuerligt, ”Lunch & Learn” varje vecka med interna presentationer.