ANNONS FRÅN KVALITETSMÄSSAN

“Sveriges Digitaliseringskommun” är tävlingen som belyser kommuner i digitaliseringens framkant

Foto: Johanna Herbst

“Sveriges Digitaliseringskommun” instiftades år 2001 och är en tävling som syftar till att prisa kommuner som gjort stora framsteg i sin digitalisering. Priset delas ut vartannat år och juryn består av emminenta representanter från bland annad SKR, Microsoft och Regeringskansliet.

Publicerad Uppdaterad

Efter många inskickade bidrag återstår nu sex nominerade kommuner. Alla med chans att kamma hem vinsten och tilldelas den ärofyllda titeln.

Att som kommun aktivt arbeta med digitalisering och integrationen av den är helt vitalt för att effektivisera och utveckla arbetet. Men även för att inte hamna efter i en värld där digitala lösningar är på frammarsch. Tävlingen “Sveriges Digitaliseringskommun” anordnas av Kvalitetsmässan och avser att prisa den kommun som gjort framskridande digitaliseringsinsatser. Patrik Sundström är Chief Digital Officer på SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och har fått det ärofyllda uppdraget som tävlingens juryordförande.

- Syftet med tävlingen är att uppmärksamma framsteg som gjorts i samhället, vi firar de kommuner som är framåtlutade, någonting som också ger också inspiration till andra kommuner. Genom utmärkelsen kan andra kommuner lära sig av erfarenheter och i större utsträckning förstå varför de nominerade kommunerna, eller vinnarkommunen lyckats, säger Patrik Sundström.

Och att det är ärofyllt att vara nominerad råder det inga tvivel om. De sex nominerade kommunerna är Landskrona stad, Malmö stad, Sundsvalls kommun, Södertälje kommun, Upplands-Bro kommun och Växjö Kommun. Marcus Matteby är CDO/CIO på Sundsvalls kommun och ser nomineringen som en belöning på ett gediget digitaliseringsarbete.

- Att vara nominerade är ett kvitto på att allas dedikerade arbete i organisationen ger resultat. Det är också en  framgång för digital mognad eftersom vi har satsat helhjärtat på den metoden, det ligger i vårt DNA. Vi har inte bara adderat en mätmetod utan tänkt annorlunda och gjort frågor till principer och baserat våra utvecklingsinsatser utifrån de principerna. Vi arbetar med DiMiOS som mäter digital mognad i offentlig sektor och grundar sig i evidensbaserad forskning. En nominering är inte bara ett kvitto på att vi gör någonting bra, utan den uppmuntrar oss även till att fortsätta att göra ett bra arbete, säger Marcus Matteby.

Maria Stellinger Ernblad är digitaliseringschef i Malmö stad och har arbetat med utvecklingsfrågor i digital sektor i över 20 år.

- Digitalisering är verksamhetsutveckling och det återspeglas i att digitaliseringen i Malmö stad sker verksamhetsnära. Inom stadens centrala digitaliseringsarbete ser vi till att tillhandahålla de digitala verktyg och plattformar som behövs i hela staden. Vi jobbar också med att utveckla olika förmågor som behövs för att driva utvecklingsarbete med digitala inslag. Vi har till exempel förändringsledare och teamet Malmö Civic Lab. Malmö Civic Lab fungerar som ett ambulerande innovationsteam som möter verksamheternas behov av digitalisering på plats där arbetet utförs. Den som är nyfiken på vad vi gör kan följa oss på vår LinkedIn-sida Det digitala Malmö, säger Maria Stellinger Ernblad.

“Sveriges Digitaliseringskommun” är ett viktigt initiativ i frågan om att rikta strålkastarna på de som med olika medel lyckas allra bäst med sina digitaliseringsinsatser. Det handlar om att digitaliseringen ska vara tillgänglig för alla och att såväl medarbetare som boende i kommunen är en del av utvecklingsfasen. Mia Forsäng, ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft Sverige, sitter i tävlingens jury och menar att lyckade insatser kräver mod men även ett samarbete mellan olika parter.

- Jag tror att det är superviktigt att kommuner har modet att satsa. Den tekniska utvecklingen och digitaliseringen är exceptionell. Man har inte råd eller tid att inte haka på. Det krävs att man har politiker som vågar satsa, ett tillåtande klimat i kommunen och nyfikna människor i organisationen som ser till att idéerna blir till verklighet. Helt enkelt att man tar till vara på de idéer som finns ute i organisationerna och tar hjälp av andra kommuner eller företag för att realisera dem. Förr gjorde man mycket själv, men idag krävs det att vi jobbar i ett ekosystem där vi tillsammans skapar nya möjligheter för framtiden, säger Mia Forsäng.

Att olika instanser i en kommun samarbetar i arbetet mot en lyckad digitalisering verkar vara ett framgångskoncept. Och detta är någonting som Patrik Sundström menar att, bland annat, den nominerade kommunen Sundsvall visat prov på.

- Sundsvall har visat ett strukturerat och offensivt arbete under ett flertal år för att utveckla verksamheten med stöd av digitalisering. Man har även ett stort engagemang på politisk nivå och mellan chefer, medarbetare och direktörer. Sundsvall menar allvar med att driva en långvarig utveckling med stöd av digitalisering, säger Patrik Sundström.

Och vilken kommun som kammar hem titeln som “Sveriges Digitaliseringskommun” återstår att se fram till 7 mars 2022 då vinnaren presenteras på Kvalitetsmässans invigningskväll.

Kvalitetsmässan har vuxit till att bli den största mötesplatsen i Europa inom verksamhets- och samhällsutveckling. Det är en arena där tjänstemän och politiker kan ta del av de senaste trenderna, impulserna och utmaningarna för att skapa framtidens samhälle. Kvalitetsmässan genomförs 7-9 mars 2022 på Svenska Mässan i Göteborg.

Svenska Mässan

Svenska Mässan Gothia Towers är en av Europas största integrerade mötesplatser med ett unikt cityläge i centrala Göteborg. Svenska Mässan Gothia Towers arrangerar och driver mässor, möten, hotell, restauranger, spa och en showarena. Varje år välkomnas drygt två miljoner besökare till mötesplatsen. Svenska Mässan Gothia Towers ägs av en privat, oberoende stiftelse, Svenska Mässan Stiftelse. Stiftelsens uppdrag är att främja näringslivet och varje år genereras drygt 3,2 miljarder kronor i turistekonomiska effekter.