ANNONS FRÅN RITTAL & EPLAN

Så ökade Elpro sin kapacitet med hjälp av Rittal och Eplan

Det Alingsåsbaserade företaget Elpro bygger apparatskåp till maskinindustrin. En uppgift som ställer höga krav på såväl planering som produktion.

Publicerad Uppdaterad

Inför 2020 gjorde Elpro en stor förändring, flyttade till nya, större lokaler och satsade på produktionsoptimering. I satsningen har de med sig både Rittal och systerbolaget Eplan för att möjliggöra en automatisering av sina arbetsprocesser.

Automatisering är minst sagt ett hett ämne i många branscher. Men, om man tittar på elkonstruktion som bransch är den inte känd för att ligga i framkant när det kommer till just automatisering eller digitalisering. Den satsning som Elpro nu gjort tillsammans med Rittal och Eplan är därför relativt unik i branschen.

- Det finns ett stort kvalitetstänk i det här projektet. Kvalitet är oerhört viktigt i vårt arbete och det finns väldigt lite plats för misstag. Därför är det extra viktigt att vår produktionsprocess är så säker och effektiv som möjligt, säger Jesper Ottoson, vd på Elpro.

Elpro erbjuder sina kunder en helomfattande tjänst som innefattar hela processen från konceptutveckling och framtagning av komponenter till faktisk produktion och installation. Ett arbetsflöde som innan satsningen till stor del hanterades manuellt.

- Den tidigare manuella processen innebar att i offertstadiet då vi skapar alla underlag för en potentiell produktion av ett apparatskåp, så gjorde vi kvalificerade gissningar kring komponenter. Sedan fick vi hitta de komponenterna för att kunna skapa underlaget. Med hjälp av Eplan har vi nu ett konstruktionssystem med tillgång till alla komponenter och artiklar via Eplan Dataportal inne i mjukvaran. Det som förut var manuellt är nu digitalt och vi i princip eliminerar de felrisker vi tidigare hade och ligger steget före redan i offertstadiet, säger Jesper.

I Eplans plattform använder sig även Elpro av en tjänst som heter Smart Wiring. Det är en mjukvara för visualisering av kabeldragning vid tillverkning av apparatskåp. Den fungerar som en virtuell assistent och tillhandahåller all information som behövs från anslutningspunkten till den exakta ledningsdragningen. Den kommunicerar sedan med Rittals Wire Terminal. En produkt som automatiserat även Elpros produktion.

- Rittals Wire Terminal har gjort att vi kunnat öka vår produktion utan att öka vårt personalantal och samtidigt minska arbetsbelastningen hos vår befintliga personal. Vi ville lägga verktygen på hyllan och det har vi verkligen fått göra. Det bidrar till en bra tidsbesparing. En annan positiv konsekvens av den här nya processen är att vi minskat vårt spill av kabelskrot jättemycket, berättar Jesper.

Genom Eplan och Rittals lösningar har Elpro kunnat modernisera sin produktion och därigenom effektivisera, automatisera och kvalitetssäkra sitt arbete. Härnäst ser Jesper och resten av Elpro fram emot att automatisera fler delar av processen och fortsätta växa.

- Vi är väldigt glada och nöjda över samarbetet med Rittal och Eplan. Det har öppnat upp nya vägar framåt och nu vill vi automatisera fler delar av vårt arbetsflöde som till exempel håltagning. Vi kan öka vår kapacitet nu samtidigt som vi minskar våra risker. Det skapar helt klart ett enklare utgångsläge för nya, spännande målsättningar, avslutar Jesper.

I kombination blir Rittal och Eplan en komplett partner för den som vill optimera sin värdekedja. Varje steg i processen från teknik, inköp och tillverkning till drift och IT kan effektiviseras. Vill du veta mer om Rittal och Eplans lösningar? Då hittar du det här.