ANNONS FRÅN ESAB

Mycket mer än smält metall

Maria Blixt, Software Manager R&D och Johan Åkerlind, System Engineer.

Mitt på det teknikintensiva Lindholmen i Göteborg, har Esab sitt svenska utvecklingskontor. Bolaget producerar många av de svets- och skärutrustningar som möjliggör en modern produktion.

Publicerad Uppdaterad

Behovet av att sammanfoga material har funnits sedan urminnes tider, tekniken för att göra det har aldrig rört sig fortare framåt än i dag. Esab är med och leder utvecklingen av avancerade svets- och skärutrustningar för kunder inom så vitt skilda områden som flygindustrin och kärnkraft.

– Vi måste förstå kundens mål och vilka grundläggande problem och utmaningar som de vill ha hjälp med – oavsett om det gäller mindre och större problem. Vi vill att vår utrustning ska bli en ny standard i våra produktkategorier, berättar Maria Blixt, Software Manager R&D, Equipment and Automation.

Jonatan Åkerlind arbetar som System Engineer vid samma avdelning. Han berättar att Esab var ganska okänt för honom innan han började arbeta här:

– Jag associerade inte svetsning med den högteknologi och komplexitet som vi arbetar med varje dag. Vi levererar en rad olika system som kommer i mängder av olika utföranden. Samtidigt är produkterna så pass avgränsade att man får en förståelse för helheten. Det är inte som att arbeta med utveckling av ett mobiltelefonisystem där du kanske aldrig ser slutprodukten.

Branschen befinner sig just nu i en förändring, som också påverkar hur Esab arbetar med sina lösningar. Det innefattar adaptiva styrprocesser som kan reglera sig själva, smartare användning av data och nya AI-funktioner:

– Branschen som helhet rör sig också mot lösningar där man ser till hela produktkedjan. Vårt arbete handlar inte bara om att smälta metall. Esab har hela konceptet – från själva metallen som vi smälter till produkten som möjliggör smältan och exempelvis system för återkoppling till kvalitetssystemen. Det innebär att vi hela tiden arbetar tvärfunktionellt, säger Jonatan Åkerlind.

Trots sin globala närvaro är Esabs verksamhet familjär. Produktchefen sitter 15 meter från ingenjörerna, vilket gör att kompetensen kan spridas bland de anställda menar Maria Blixt:

– Vi är inget litet verkstadsbolag men heller inte jättestora. Det gör att vi har en fin sammanhållning och en bra teammiljö där slutprodukten alltid ligger i fokus. På grund av att vi jobbar väldigt nära slutprodukten byggs också en stolthet upp över det som vi åstadkommer och vårt varumärke, säger Maria Blixt. Hon avslutar:

– Vi är en R&D-organisation med alla kompetenser in house. Alla delar måste fungera och vi behöver varandras kompetens. Esab är en blandning av spännande teknikområden i en härlig mix.

Om ESAB:

ESAB är en av världens ledande tillverkare av utrustning och tillsatsmaterial för svetsning och skärning. Mer än ett århundrade har passerat sedan ESAB grundades och idag finns vi i hela världen.

Vi utvecklar ständigt metoder, material och kunskap för att allt bättre klara de utmaningarna inom de många branscher vi levererar till. ESABs företagsstruktur och arbetssätt är utvecklade för att leverera effektiva och högproduktiva lösningar som både uppfyller och överträffar våra kunders krav.

Website | Facebook | Twitter | YouTube