ANNONS FRÅN SVENSK KÄRNBRÄNSLEHANTERING AB

Kompetensbehov när slutförvar för radioaktivt avfall ska utformas och byggas ut

SFR inklusive utbyggnad (utbyggd del till vänster).
Ella Ekeroth är en av de rekryterande cheferna på SKB.

SKB vill bygga ut slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark.

Publicerad Uppdaterad

De svenska kärnkraftverken som finns i dag kommer så småningom att behöva monteras ner och rivas. Barsebäcks kärnkraftverk har redan stängts av, men även för två reaktorer i Oskarshamn och två i Ringhals har beslut tagits om stängning. Tanken är att större delen av det rivningsavfall som innehåller radioaktivitet ska slutförvaras i SFR. Det rör sig om reaktorkomponenter, metallskrot, betong och andra byggnadsmaterial som fått radioaktiva ämnen på sig under drifttiden.

För att rymma detta behöver SFR byggas ut. I dag är anläggningen, som rymmer cirka 63 000 kubikmeter kortlivat låg- och medelaktivt driftavfall, fylld till 60 procent. För att rymma allt rivningsavfall behövs ytterligare 117 000 kubikmeter förvarsutrymme.

Sex nya bergssalar

Planen är att förvaret ska byggas ut med sex nya bergssalar och bli ungefär tre gånger så stort som i dag. Den utbyggda delen placeras precis som befintligt SFR i urberget under havet utanför Forsmark, men utbyggnaden är tänkt att förläggas i nivå med den lägsta delen av nuvarande SFR på 120–140 meters djup.

Ansökan inlämnad

För att möjliggöra utbyggnaden lämnade SKB i slutet av 2014 in ansökningar enligt kärntekniklagen och miljöbalken till Strålsäkerhetsmyndigheten respektive Mark- och miljödomstolen. Tillståndsprövningen, där myndigheterna går igenom ansökningarna, pågår.

Slutförvar för långlivat avfall

Vid sidan av utbyggnaden av SFR och bygget av ett framtida kärnbränsleförvar planerar SKB även ett slutförvar för långlivat avfall, SFL. Det här projektet har inte kommit lika långt som de övriga.

Långlivat radioaktivt avfall uppstår både vid drift och vid rivning av kärnkraftsreaktorerna. En del är metalliskt avfall som varit i närheten av härden, exempelvis styrstavar. Annat långlivat avfall kommer från tidig kärnteknisk forskning, så kallat historiskt avfall, eller består av långlivat radioaktivt avfall från övrig industri, sjukvård och forskning.

SFL kommer att bli den sista pusselbiten i det system för omhändertagande av radioaktivt avfall som SKB byggt upp under en lång tid av år. Det blir dessutom det minsta av de tre slutförvaren (det handlar om en mängd av cirka 16 000 kubikmeter avfall).

Kompetensbehov

Inför utbyggnaden av SFR och i arbetet med SFL behöver SKB förstärkning. Man söker nu ett tiotal nya medarbetare som ska bidra till utformning av SFL, teknikutveckling av SFR och SFL, val av plats för SFL, samt delta i analysen av om slutförvaren uppfyller myndighetskraven på säkerhet efter förslutning.

Ella Ekeroth och Björn Söderbäck är rekryterande chefer på SKB.

Vilka kompetenser är det som SKB behöver?

– Vi söker personer med universitets- eller högskoleexamen inom flera områden såsom kemi, fysik, ekologi, klimatutveckling, mekanik, matematik, hydrogeologi, väg- och vattenbyggnad, geoteknik eller anläggningsteknik. Det är också meriterande om sökanden har erfarenhet av forskning, programmering, modellering och teknikutveckling, säger Ella Ekeroth.

Och vilka egenskaper hos de nya medarbetarna värdesätter ni?

– Det är viktigt att vara ansvarstagande, att kunna ta egna initiativ till förbättringsarbete samt att ha en god samarbetsförmåga då det egna arbetet kräver samverkan med flera andra ämnesområden. SKB erbjuder en kreativ miljö där det finns goda förutsättningar att utvecklas och fördjupa sin expertis.

Tjänsterna finns inom följande områden: Låg- och medelaktivt avfall, Oorganisk kemi, Ämnestransport i slutförvar för låg- och medelaktivt avfall, Slutförvarsutformning och förslutning, Slutförvarsutformning och förslutning med inriktning mot modellering (två tjänster), Bergmekanik, Ämnestransport i berggrunden, Ämnestransport i ekosystem och Klimatutveckling.

Mer information om tjänsterna finns på SKB’s webbplats och på LinkedIn.

Är du nyfiken på det svenska systemet för ett säkert slutförvar? Läs mer här.

OM SKB:

Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, har uppdraget att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Det ska göras på ett säkert sätt för både människor och miljö. I dag driver vi två anläggningar, Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark och Mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab, i Oskarshamn. Vi planerar också att bygga ett kärnbränsleförvar i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn och har ansökt hos myndigheterna att få bygga ut Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall för att kunna ta emot rivningsavfall från nedlagda svenska kärnkraftverk.