ANNONS FRÅN FLIR SYSTEMS AB

Kameran som skyddar både samhälle och miljö

Reducerad mängd utsläpp av växthusgaser, förbättrad arbetssäkerhet inom industrin och optimerade processer – FLIR:s OGI-kameror har en rad olika användningsområden. I februari adderade de ytterligare en ny kamera till sitt breda sortiment.

Publicerad Uppdaterad

OGI-kameror (Optical Gas Imaging) – eller gasdetekteringskameror – kan i realtid upptäcka läckor av skadliga och miljöfarliga gaser som en människa inte kan se med blotta ögat. Men, vad är det för skillnad på en vanlig värmekamera och en optisk gaskamera?

– Filtret på OGI-kameran har ett snävare intervall i det infraröda spektrumet. Gasen absorberar det särskilda intervallet av infrarött ljus och resultatet blir att man tydligt ser gasen som ett mörkt moln, säger Didrik Skiöldebrand, produktchef för FLIR:s OGI-kameror och värmekameror för brandförsvar.

Upptäcker läckor från produktion och distribution

Det finns olika typer av OGI-kameror som är optimerade för att se och upptäcka olika typer av gaser som till exempel koldioxid, kolmonoxid och metan. Just metan, som bland annat förekommer i energikällan naturgas, är en aggressiv växthusgas – 25 gånger mer potent än koldioxid.

– När metan förbränns så bildas en mindre mängd koldioxid än från andra fossila bränslen och har setts som ett övergångsbränsle som kan ersätta olja och kol tills det finns bättre alternativ. Men, om ren metan kommer ut i atmosfären så är det väldigt dåligt för miljön. Vår mest sålda OGI-kamera, FLIR GFX320, används därför för att upptäcka läckor från produktion och distribution, säger Didrik Skiöldebrand.

FLIR:s OGI-kameror är också en viktig komponent för att trygga en säker arbetsmiljö inom industrin.

– Utöver att metan är en växthusgas så är den mycket explosiv och skadlig att andas in. Kamerorna används också för inspektioner av verksamheter där en bieffekt av industriprocessen är gas som både är giftig för människor men kan även utgöra en stor säkerhetsrisk, och kan leda till stora olyckor vid antändning, säger Didrik Skiöldebrand.

Ny okyld kamera för metangasdetektering
Om man vill fånga små detaljer så är en så kallad kyld OGI-kamera, som är extremt känslig, det bästa alternativet. Tekniken går i korthet ut på att området kring kamerans detektor kyls ner till runt minus 200 grader. När sensorn kyls ned får man ett mer exakt resultat eftersom all värmestrålning som kameran registrerar kommer från mätobjektet.

I februari lanserade vi FLIR GF77a – en ny, okyld kamera för metangasdetektering som är fastmonterad. Kameran är stabil, driftsäker och ett prisvänligt alternativ. Man uppnår inte samma känslighet som med de kylda kamerorna och kan inte upptäcka riktigt små läckor. Men, deras fördel är istället att i realtid kunna larma om större metangasläckage så snart det sker, säger Didrik Skiöldebrand och tillägger:

– Vi ser ett stort intresse från våra kunder att gå från handhållna kameror till fast installerade kameror inom naturgas- och oljeindustrin. Men, ett gångbart och prisvänligt alternativ har inte existerat förrän nu. Det här är spännande eftersom det öppnar upp för en rad nya produkter som vi kommer att utveckla inom segmentet.  

Hjälper kunden att fatta smarta beslut
Framåt kommer FLIR arbeta med att utöka användningen av fast installerade kameror på till exempel robotar och drönare samt ta fram beslutsstöd som med hjälp av AI analyserar bilden och avgör om det är fråga om ett läckage eller inte.

– FLIR gör just nu en resa från att vara ett världsledande bolag inom värmekameror till att också erbjuda helomfattande lösningar, som även inkluderar andra digitala tjänster, för att bättre kunna hjälpa våra kunder att fatta smarta beslut utifrån den data våra kameror genererar. I slutändan kommer det att främja deras affär men även samhället och miljön, avslutar Didrik Skiöldebrand.

Annonsinformation:

FLIR Systems är världsledande inom design, utveckling och tillverkning av värmekameror och IR-teknologi. De har mer än 50 års erfarenhet och deras produkter används i allt från räddningstjänst till brottsbekämpning och övervakning. FLIR Systems är ett globalt företag med kontor i många länder världen över. Det svenska kontoret ligger i Täby utanför Stockholm och här finns hela värdekedjan – från utveckling till tillverkning och distribution. Läs mer här!

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@almatalent.se.